Bebizonyították: Beethoven és Klimt csökkentik a stresszt

A Bécsi Egyetem kutatócsapata kiderítette, hogy már kevesebb mint negyed óra alatt jobb kedvre derül, aki Beethoven 9. szimfóniáját hallgatja, miközben Klimt Beethoven-fríz című alkotását nézi. Aki szeretné, a bécsi Szecessziós ház jóvoltából most kipróbálhatja a hatást.

Régóta modogatják, hogy a művészet jót tesz a léleknek, de a Bécsi Egyetem pszichológusaiból álló kutatócsoport most tudományosan is bizonyította az állítást. Arra kérték a bécsi Szecessziós ház látogatóit, hogy nézegessék Gustav Klimt Beethoven-fríz című alkotását, miközben a műalkotást ihlető Beethoven 9. szimfóniáját hallgatják. Egy másik csoport zenehallgatás nélkül tette ugyanezt. A kísérlet során kiderült, hogy azok a látogatók, akik zenét is hallgattak a festmények szemlélése közben, jobban élvezték a művészetet és csökkent a stressz-szintjük.

Bécsi Szecessziós ház/ Forrás: Wikipédia„Ha egyszerre két érzékszervünkön keresztül érkezik a stimuláció – méghozzá esztétikus, művészi formában –, akkor az jelentősen felerősíti az esztétikai élményt. Ezáltal csökken a félelem és a szorongás" – magyarázta Helmut Leder, a kutatás vezetője. A projekt során azt is megállapították, hogy már 14,3 percnyi idő a múzeumban – zenével vagy anélkül – csökkentette a látogatók stressz-szintjét, félelmeit és jobb kedvre derítette őket.

Leder azt is kiemelte, hogy a pozitív hatás szempontjából nem mindegy, hogy valódi művészetről vagy giccsről van szó, mert a művészet csak akkor tud jót tenni a lelkünknek, ha azt érezzük, hogy kaptunk is valamit, ami fontos a számunkra – ez különbözteti meg a giccstől.

Beethoven-fríz/ Forrás: Wikipédia

A Bécsi Egyetem doktorandusza, Anna Fekete kutatásának eredménye, amelyet Helmut Leder vezetésével végzett, az APA PsycArticles című szaklapban jelent meg. Aki szeretné, a múzeum jóvoltából most kipróbálhatja a hatást: fülhallgatókat bocsátanak a látogatók rendelkezésére, amelyekben Beethoven 9. szimfóniája szól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?