Dr. Máté Gábor: „a magyar férfiak 37 százaléka azért alkoholista, mert a magyarságban sok fájdalom van” (VIDEÓ)

„A magyar férfiak 37 százaléka alkoholista. A függőséggel az ember a fájdalmát akarja elnyomni. Ez azt jelenti, hogy a magyarságban sok fájdalom van” – részletezte dr. Máté Gábor világhírű orvos, terapeuta, szerző, akivel csütörtök délután sikerült néhány percet elbeszélgetnünk. Mi fér bele egy kávéba? sorozatunk újabb epizódjában a trauma, stressz, testi-lelki betegségek összefüggéseire kerestük a választ. A szerző Normális vagy című könyvében rendíthetetlenül állítja, a trauma és a stressz az alapja sok lelki és fizikai betegségnek is. Máté Gábor két, 700-700 fős előadása között a kolozsvári Florin Piersic mozi backstage-ben választ kaptunk mindenre: az embert a magzat-, csecsemő- és gyermekkorban elszenvedett traumái teszik olyanná, amilyen. Ha daganatos betegséggel, autoimmun betegséggel, gyomorproblémákkal vagy reumatikus gondokkal küzd, előbb-utóbb kiderül, hogy ezek hátterében egy félelmekkel, bizonytalansággal és szeretetlenséggel teli gyermekkor rejlik.

Máté Gábor beszélgetésünk folyamán arra is kitért, hogy az orvostársadalom máig elutasítóan reagál a testi-lelki betegségek összefüggéseire. „Elvágják a testet a lélektől”, és az embert diagnózisként kezelik, mert már az orvosképzés folyamatában sem részesülnek megfelelő felvilágosításban, ami a lélek működését illeti. Kérdésünkre, hogy milyen úton reformálható meg az egészségügyi rendszer, annyit válaszolt, hogy „fogalma sincs”, pedig egyre égetőbb kérdés a változás, mert napjainkban egyre több a magányos és függő ember, ezeket pedig mind a lelki békétlenség váltja ki.

Hozzátette, nem elég, hogy adott az állandó stressz, még a családtól vagy a közösségtől várt támogatás is elmarad, ezért a magányosság egyfajta modernkori járvánnyá vált. Figyelmeztetett, a trauma maga is gyulladást okoz a szervezetben. Hogy mi a megoldás mindezekre? A videónkból kiderül!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?