Metropol, az erdélyi magyar zenekar, ami román közönség előtt is fellépett: Mi fér bele egy kávéba? Virányi Attila basszusgitárossal

Virányi Attila az idén fennállásának 55. évét ünneplő Metropol – ma már Metropol Group – alapító-basszusgitárosa. A Metropol zenekar Nagyváradon adta első koncertjét, 1968 novemberében, kisebb-nagyobb megszakításokkal pedig mind a mai napig aktív. Ezzel kitörölhetetlenül beírták nevüket az erdélyi és az egyetemes magyar rocktörténelembe, hisz valóban kivételes pályafutást tudhatnak maguk mögött.

Attila a Kolozsvári Magyar Napokon adott koncert előtt ült le velünk beszélgetni, történeteit pedig legszívesebben napokig hallgatnánk, hisz rengeteg érdekfeszítő sztori rejtőzik a tarsolyában. Ezen a beszélgetésen olyan dolgokra derül fény, hogy mi köze volt a Metropolnak a nagyváradi színházban a ’70-es években színpadra vitt beat-oratóriumhoz – ami a maga nemében szintén egy úttörő művészeti projektnek számít –, vagy hogyan is történt az, amikor a Metropol egy kislemez helyett végül egy teljes nagylemeznyi anyagot rögzített, feltehetően világrekordnak számító 12 óra alatt! Továbbá, azt is megtudhatjuk, hogy mit jelentett a zenekar számára a Siculus-fesztivál, valamint arra a kérdésre is választ kapunk, hogy mi kellett ahhoz, hogy egy erdélyi magyar zenekar román közönség előtt lépjen fel teltházas koncerteken Bukarestben és Moldvában.

Különleges és ma már méltán legendásnak tekinthető időkbe kalauzol el bennünket Virányi Attila, aki azért a múlton kívül nem mulasztott el beszámolni a Metropol Group jelenéről és jövőjéről is. Kövessük hát együtt ezt a beszélgetést!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?