Online is elérhető a temesvári magyar nyelvű színjátszás hetven évét bemutató kiállítás

Hetven évnyi történelem: megannyi szó, dal, mozdulat, játék, név és találkozás… Mit jelenthet helytállni nyelvek, politikai rendszerek, határvonalak és kultúrák metszéspontjában, kitartani a végeken hét évtizeden át? Már online is megtekinthető a temesvári magyar nyelvű színjátszás elmúlt hetven évét bemutató színháztörténeti kiállítás.

Tavaly decemberben, 70 évvel Temesvár első hivatásos magyar nyelvű társulatának megalakulása után, a városban felelevenítették mindazt, ami a temesvári magyar színjátszás elmúlt évtizedeit értékké kovácsolta. A Metszéspontok – múltidéző kiállítás röviden összefoglalta, melyek voltak az önálló intézmény fejlődésének sarokkövei. A kiállítás anyaga most már online is megtekinthető.

Képek, történetek a kezdetektől indulva, keresztül az intézménnyé válás rögös útján, az ideológiai nyomás terhén, a diktatúra évein, az újrakezdésen és az új jövőképeken, eljutva egészen a máig, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházig, melynek gazdag repertoárja a város multikulturális közösségének igényeit figyelembe véve, a klasszikus és kortárs szerző szövegein nyugszik. Zenés darabok, monodrámák, bábszínház… a temesvári színházban mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb műfajt.

(Nyitókép: A temesvári Állami Magyar Színház alapításának huszadik évfordulóján újra műsorra tűzték Csiky Gergely Ingyenélők című művét. A darab összeforrt a színház történetével.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?