Kitüntették a temesvári magyar színházat a román kultúra napján

Kulturális intézményeket és a romániai kulturális élet kiemelkedő személyiségeit tüntette ki pénteken, a román kultúra napján Klaus Iohannis államfő a Cotroceni-palotában.

A kulturális intézmények közül állami kitüntetésben részesült a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu társulata, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház, a Peleş-kastélyt működtető múzeum, valamint a iaşi-i filharmónia.Véget ért az előadás | Fotó: Facebook/Csíky Gergely Temesvári Állami Magyar Színház

Iohannis azt mondta a méltatásban, hogy Románia az alkotói erő és szabadság tereként ismert, amelyet minden évben megtapasztalhatnak a Nagyszebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál résztvevői. “A színházművészet, akárcsak a romániai kultúra egésze, a nemzeti kisebbségek jelentős hozzájárulását élvezi. Magas szinten nyilvánul meg olyan intézményekben és azok projektjeiben, mint például a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház” - jelentette ki Iohannis.

Ugyanakkor az államfő kitüntette Cristina Popescut, a Romfilatelia vezérigazgatóját, Eugenia Vodă filmkritikust, televíziós szakembert, Iosif Ion Prunnert, a George Enescu Filharmónia kórusának karnagyát, Axia Ioana Cora Marinescu zongoraművészt, Puiu Manu képzőművészt, Irina-Margareta Nistor filmkritikust, illetve Florica Zahariát, a Hunyad megyei Boicán létrehozott Textilmúzeum alapítóját.

Iohannis kifejtette, a globális kihívások elénk tárják, mennyire fontos azoknak az értékeknek a védelme, amelyek meghatározzák társadalmunkat. Ezért is üdvözlendő, hogy az országos helyreállítási tervből (PNRR) is elkülönítettek alapokat kulturális és örökségmegőrzési projektekre. “Várom, hogy a kulturális intézmények épületeinek restaurálására elkülönített alapok mielőbb és a legmagasabb színvonalon eljussanak rendeltetési céljukba” - mondta Iohannis. Az államfő ugyanakkor azt is bejelentette, hogy védnökséget biztosít a Temesvár - Európa kulturális fővárosa 2023 programnak.

Az ünnepségen részt vett többek közt Lucian Romaşcanu kulturális miniszter, Liviu Jicman, a Román Kulturális Intézet elnöke, valamint elnöki tanácsadók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?