Ismét megszervezik a temesvári TESZT-et két év szünet után

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház két év kényszerszünet után, harmadik nekifutásra végre ismét megrendezheti a Temesvári Eurorégiós Színház Találkozót (TESZT), melynek ez évi programját közleményük szerint egyfajta újra-közeledési szándék, a néző-színház viszony újrateremtésének jegyében állították össze a szervezők.

A május 22-29 között zajló szemlére beválogatott előadások Magyarországról, Szerbiából, Észak-Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Horvátországból, Bulgáriából, Franciaországból, Olaszországból, Németországból és Románia számos független- és kőszínházából érkeznek.

Két év kényszerszünet után, április elején lezárult a TESZT 2022-es programjának összeállítása. A régió legrangosabb nemzetközi színházi fesztiváljának idei válogatásában a budapesti Forte Társulat és a szintén budapesti Szkéné Színház, a Bitola-i Nemzeti Színház, a Zenica-i Bosnyák Nemzeti Színház, a franciaországi Maguy Marin és a 3+1 Atelier, a nemétországi FACE Dance Visual Performing csapat, a zágrábi Ifjúsági Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Modena-i Teatro Dei Venti, a Ljubljana-i Ifjúsági Színház valamint a Les 3 Plumes, az Imperfect Dancers, a Grupa Szövetség, a Vrooom színházi punk-rock együttes, a budapesti Cimbiózis Trió  és Ivo Dimchev bolgár énekes, előadó, performer egy-egy produkiója kapott helyet. A széles nemzetközi merítésen túl a fesztivál ideje alatt megtekinthetik a házigazda Csiky Gergely Állami Magyar Színház két előadását, a temesvári Német Színház idei évadának eddigi legsikeresebb produkcióját, valamint olyan helyi független társulatok előadásait, mint a Basca Színház, az Unfold Motion, a Civicultura, a Diogene Kulturális Egyesület és az Arte-Factum Független Társulat.

A TESZT 13. kiadásának fókuszában elsősorban a színház-közönség / előadó-néző viszonyának újrafogalmazása, újra-közelítése áll, melyen keresztül a színház ismét a közösséget formáló és összefogó társadalmi feladatának kíván eleget tenni. Az elmúlt két évben, melyet a folyamatos megszorító intézkedések, létbizonytalanság és kiszámíthatatlanság jellemzett, és amelyben a színháznak is, mint performatív műfajnak folyamatosan újra kellett értelmeznie önmagát, újfajta eszközökhöz, formákhoz nyúlva, a nézővel való hagyományos kapcsolat meglazult, a befogadói reflexek eltompultak. Épp ezért az idei, 2022-es kiadás programja ennek a gondolatnak a mentén került összeállításra, hogy afféle „boost” szerepet vállalva újrateremtse a minőségi és fizikai jelenlétet feltételező színház iránti igényt, hogy a játszó és befogadó közötti közvetlen viszonyból eredő közösségi élmény ismét visszanyerje közösségépítő erejét. Hogy a színház ismét a valódi párbeszéd és vita tere tudjon lenni, ahol közösen gondolkodva, saját eszközeinkkel tudunk beszélni a mindannyiunkat érintő aktuális, érzékeny, sokszor nehezen megfogalmazható témákról is.A fesztivál helyszíne, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2017-ben | fotó: Zsizsmann Erika

A fent megfogalmazott vállalások mentén a 13. TESZT programjában olyan előadások szerepelnek, melyek széles körű, több műfajt és tematikát is felvonultató keresztmetszetét tudják adni az elmúlt két év Közép-Kelet Európa-i színház irányzatainak, legfontosabb előadásainak. Így kapott helyet a programban egy közel 10 órás előadás, mozgás és utcaszínházi előadások, olyan klasszikus dramaturgiát és drámairodalmat alapul vevő produkciók, melyek ezek mentén próbálják a mai társadalmat és annak problémáit megmutatni, a világ leghíresebb koreográfusainak táncszínházi produkciói, a marginalizált és kiszolgáltatott közösségek képviselőinek közreműködésével készült  független előadások, valamint olyan produkciók, amelyek szórakoztatnak, megihletnek, elgondolkodtatnak, megmozgatnak, miközben észrevétlenül kovácsolják újra a befogadó közösséget, megújítva a közösség, az együttműködés, a szívélyesség, a közös alkotás erejébe vetett hitet.

Az idei kiadás egyik fontos alkotóeleme a „TESZT extension” nevű program, melynek keretén belül olyan független színházi társulatok előadásai kerülnek bemutatásra, többnyire szabadtéren, ingyenes részvétellel, melyek fontos társadalmi témákat boncolgatnak, és amelyek középpontjában minden esetben a közösségi és részvételi színházi élmény újrateremtése áll.

A teljes program, valamint az egyes előadások bővebb leírása 2022 május 1-től válik elérhetővé a www.teszt.ro weboldalon. Ugyanezen a napon kezdődik meg a jegyek árusítása is a Színház Jegyirodáján, valamint a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszeren keresztül. A szervezők a fesztivál minden előadására magyar, román és angol nyelvű fordítást biztosítanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?