Nemzetközi Bánk bán-bemutatóval ünneplik a színház világnapját Temesváron

Veszprémi és nagyváradi művészekkel közösen, több hónapnyi előkészület és próba után a színház világnapján, március 27-én mutatja be Katona József Bánk bánját a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A produkció a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt része, közölte a teátrum.

A Párhuzamos város és a Hamupipőke után a Bánk bán már a harmadik koprodukciós előadás a Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál ebben az évadban, amely „az együttműködések, a horizonttágítás és a klasszikustól némileg eltérő színházi formanyelvek jegyében telik”, olvasható a közleményben.Fotók: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Katona József Bánk bánja a magyarság nemzeti drámája, hiszen a 13. században játszódó történet szereplőinek magán- és közéleti konfliktusai, társadalmi problémái, kortól, korszaktól és politikai rendszerektől függetlenül ismerősek lehetnek. Ugyanakkor sajátosan archaikus, nehézkes és érdektelen kötelező középiskolai olvasmányként maradt meg sokak emlékeiben. Szabó Borbála dramaturg, drámaíró és Markó Robert rendező olvasata és szövegadaptációja a nagy nemzeti drámáknak járó piedesztálról rántja vissza a hétköznapi ember valóságába Katona József szövegét. Úgy, hogy kerülnek bármiféle direkt aktualizálást, sokkal inkább időtlenné, mintsem maivá teszik a történetet.

A Bánk című előadás koprodukciós partnerei a veszprémi Kabóca Bábszínház, a szintén veszprémi Petőfi Színház valamint a nagyváradi Szigligeti Színház. A temesvári bemutató március 27-én, a színház világnapján lesz, majd másnap március 28-án szintén előadják. Ezt követően legközelebb Veszprémben látható március 30-án, illetve 31-én.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is csatlakozik azon kulturális intézmények sorához, akik munkájuk, előadásaik és az őket támogató nézők segítségével részt vállalnak az ukrán menekültek támogatását végző szervezetek és civilek munkájában. A színház a március 28-i Bánk című előadás teljes jegybevételét felajánlja a Romániai Ukránok Egyesülete temesvári fiókjának és rajtuk keresztül azoknak, akiknek a leginkább szüksége van rá. Az adományokat az előcsarnokban kiállított gyűjtő urnába is elhelyezhetik a nézők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?