A dunai svábok történetét elevenítik fel négy ország színpadi előadói Temesváron

Ingyenes szabadtéri kortárs táncelőadással indul a színházi évad a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznál: péntek este szerbiai, romániai, bulgáriai és ausztriai előadók lépnek fel a Szabadság téren.

A Someone from Home című előadás a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az újvidéki Kulturális Diákközpont, a linz-i Silk Cie társulat és a szófiai Derida Stage / Сцена Дерида Táncközpont közös produkciója, és egy európai uniós projekt keretében valósult meg. A projekt korunk kontextusában, kritikai nézőpontból reflektál a dunai svábok történelmére, kultúrájára és hagyományos táncmotívumaira, közölte a színház.A Someone from Home a kulturális örökség fényében közelíti meg a hovatartozás témáját, ugyanakkor túlszárnyal minden elvárást, ígérik a szervezők.A nemzetközi koprodukcióban a temesvári Magyar Színház tagjai közül Simó Emese és Mátyás Zsolt Imre színművészt láthatja a közönség, míg a linzi társulatból Dudás Gergely és Heim Boglárka, Újvidékről Aleksandar Jakovljević és Sonja Stojanović, valamint Szófiából Peter Grudov, Isabel Mitkova és Simona Todorova vesz részt az előadásban. Az eredeti zenét Ivan Shopov és Ljubomir Nikolić szerezték, a különböző népviseletekből inspirálódó jelmezek pedig Elena Mazăre, Bianca Fladerer, Silke Grabinger és Michael Eidenberger tervei alapján készültek.

Az élőzenével és a közönség részvételével megvalósuló augusztus 30-i temesvári szabadtéri bemutatót megelőzi a produkcióban résztvevő alkotók által tartott ingyenes műhelymunka augusztus 29-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdió termében.

Intézményközi színészbajnoksággal melegítenek az évadkezdésre

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a ProTESZT Egyesület közösen szervezi meg hétvégén az Actor’s World Championships sporteseményt, amelynek célja, hogy az előző két évhez hasonlóan kötetlen közegben népszerűsítse a sportszerűséget és az olimpiai szellem értékeit a színházak közötti barátság megerősítésének érdekében.

A megmérettetéseken ismét részt vesznek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a temesvári Állami Német Színház, a temesvári Nemzeti Színház, a temesvári Román Opera, a nagyváradi Szigligeti Színház, csíkszeredai Csíki Játékszín és a marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársai. Az esemény lezárásaként a Szigligeti Színészzenekar lép fel vasárnap este 20 órától.

Kapcsolódók

Kimaradt?