banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Csíkszeredai képzőművész munkáit mutatják be Szegeden

Részegh Botond csíkszeredai képzőművész munkáit állítják ki a szegedi Regionális Összművészeti Központban (REÖK-palota). A Vonal mágia című, a festő- és grafikusművész munkásságát bemutató tárlat október 4-én 18 órakor nyílik meg, és egészen november 17-ig várja az érdeklődőket.

Újabb egyedülálló életmű mutatkozik be Szegeden, a REÖK legújabb egyéni tárlata, a Vonal mágia alkalmával. A galéria ezúttal a csíkszeredai Részegh Botond festő- és grafikusművésznek műveivel tölti meg tágas kiállítótereit, átfogó bepillantást engedve az alkotó különleges munkásságába.

Részegh Botond/ Fotó: REÖK Szeged Facebook-oldala

„Idén ősszel a képzőművész kirobbanó energiával és zsigeri nyerseséggel megalkotott, költészetet, történelmet, metafizikát, a művészettörténet nagyjait és a művész tulajdon, élő kortársi tapasztalatait megidéző alkotásaiból állít ki egy megkapó válogatást a REÖK-ben” – olvasható a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK-palota felhívásában. Részegh Botond életművét a művészettörténeti ihletettség mellett a társművészetek iránti nyitottság is jellemzi. A múlt századok nagy íróinak hatása mellett több ízben együttműködött kortárs írókkal és költőkkel is.

A képzőművész magas szinten alkalmazza a festészet, a sokszorosított grafika és a szabadkézi rajz hagyományos eszköztárát, de éppolyan szívesen kísérletezik egyedi alkotói eljárásokkal is. A REÖK-ben készülő kiállítás ennek megfelelően a művész által használt technikák széles palettáját igyekszik bemutatni a közönségnek.

A Vonal mágia című, Részegh Botond eddigi életművét összegző tárlat ünnepélyes megnyitójára október 4-én pénteken kerül sor. A 18 órakor kezdődő eseményt Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja nyitja meg.

A csíkszeredai születésű Részegh Botond a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakának elvégzését követően a budapesti Képzőművészeti Egyetem doktori iskolájában is tanult, 2018-ban Magyar Művészeti Akadémia alkotói ösztöndíját is elnyerte.

Egyéni alkotói gyakorlata mellett a művészetszervezés, az alkotóművészet elméleti síkján is otthonosan mozog: 2011 óta a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetője. A nemzetközi szinten is elismert művész Magyarország és Románia mellett kiállított már Ausztriában, Finnországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Belgiumban is, önálló tárlatai mellett színvonalas csoportos bemutatók szereplőjeként is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?