Belgrádban mutatják be a csíkszeredai Részegh Botond fotóit

A szerbiai fővárosban állítják ki Részegh Botond, csíkszeredai képzőművész Amerikában készült fényképeit. A tárlat október 7-én nyílik meg a belgrádi Funnel Contemporary Gallery-ben.

Részeg Botond egy barátjával éveken át tervezgette az utat „Kerouac nyomán”. Az alkotó eleinte csak a 66-os útról akart fényképeket készíteni, de hamar rájött arra, hogy túlságosan befolyásolják a hozzá fűződő legendák. Ezért úgy döntött, elfelejti Kerouacot és mindazt, amit a témáról olvasott, hallott. „Saját szememmel akartam látni Amerikát” – mondta a projekttel kapcsolatosan. 

„Azzal az elképzeléssel indultam útnak, hogy polaroid géppel készítek felvételeket, de kiderült, hogy a gépem tönkreteszi a papírt. Úgyhogy lemondtam róla, és elhatároztam, hogy fehér-fekete fotókat készítek. Új telefonom volt, egy iPhone, és néhány New York-i fotót azzal készítettem, amelyek rendkívül tetszettek. Úgy éreztem, megtaláltam a polaroidomat. Azonnal megragadott a fénykép rajza és erőteljes fekete-fehér árnyalatai (grafikus művészként sokat dolgozom fekete-fehérben), így teljesen lemondtam a fényképezőgépről. Emellett ismertem Ansel Adams és Andreas Feininger, Robert Frank fotóit, és rájöttem, hogy fényképezőgépet használva nehéz volna nem őket utánoznom. Úgy tűnt, hogy a telefonnal való fényképezés egy más, hozzám közelebb álló látásmódot igényel” – nyilatkozta a projekttel kapcsolatosan Részegh Botond.

Részegh Botond: Departure
Kurátor: Predrag Popara
Megnyitó: 2022. október. 7. 18.00 Funnel Contemporary Gallery (Dunavska 21, Belgrád)

Részeg Botond képzőművész Csíkszeredában él és dolgozik, képviselője a New York-i Yi Gallery. 2011-től a csíkszeredai Új Kriterion Galéria művészeti vezetője, 2018–2021 között MTA (Magyar Művészeti Akadémia) ösztöndíjas. Részegh Botond 2001-ben a Bukaresti Művészeti Egyetemen diplomamunkák kiállításával indult, amelyet számos egyéni kiállítás követett. Többek között az Egyszerű kettősség (Kolozsvári Művészeti Múzeum 2022), a Parttól partig (ICR Vienna, 2021), a Becsomagolt hétköznapok (Academia di Romania Róma, Művészeti Gyűjtemények Múzeuma Bukarest, 2021), A háború anatómiája (Mogoșoaia palota, 2019), a Lélekvesztés (Temesvári Művészeti Múzeum, 2018, Atelier 030202 , Bukarest, 2017 és Aradi Művészeti Múzeum, 2016), Nightfall (ICR Vienna, 2015 és Tranzit House Cluj Napoca, 2014), VOLTANY, Volta Show (New York, 2014) és Northeastern University (Boston, USA, 2010). 2018-ban Pléh Csabával egy panelbeszélgetésen vett részt a TEDx Danubián. 2021-ben jelent meg Tíz év című könyve Barabási Albert-László, Petrányi Zsolt és Dan Lazea szövegeivel.

Kapcsolódók

Kimaradt?