Részegh Botond angyalai ismét Kolozsváron

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében kedd délután nyitották meg Részegh Botond Hétköznapi angyal című kiállítását a Tranzit Házban. A megnyitón Tompa Gábor rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója méltatta a művészt és kérdezte arról, hogy mennyire befolyásolta az elmúlt két év, a szabadságvesztés hogyan hatott alkotói munkájára.

A tárlatra négy munkát hoztak el, ám Tompa Gábor szerint így legalább lehetőség nyílik jobban szemügyre venni a festményeket, elmélyedni egy-egy alkotás elemzésében, hiszen nem kell végigrohanni, hogy minden képet legalább egyszer megnézhessünk. Elmondta, „Részegh Botond is lázasan dolgozik, mint egy angyal”, és úgy vélte, az angyal érdekes módon kapcsolódik az idei Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál tematikájához is, ami a félelem/remény.

A szerző felvételei

Tompa Gábor először Totth Benedek Kis magyar angelológia – földi mondatok Részegh Botond angyalaihoz című írásából idézett: „Angyalok márpedig léteznek, amint a mennyben, azonképpen a földön is. Itt láthatók a legújabb bizonyítékok. Részegh Botond angyalai azonban nem a mitikusan túlszínezett ég lakói, ők inkább egymásnak feszülő vagy épp egymásba olvadó hatalmas erők, teremtett világunk részei és részesei. A Biblia szerint az angyalok hozzánk hasonlóan teremtett, ám velünk ellentétben örökké létező, megsemmisíthetetlen, természetfeletti lények. Személyiséggel, intelligenciával, beszédképességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek. Ebben van valami nyugtalanító. Talán, hogy túl könnyű magunkra ismernünk”.

„Van, aki látja az angyalokat. Meglátja őket. Észreveszi őket. Érzékeli a létezésüket, a közelségüket, a jelenvalóságukat. Nem hiszem, hogy ez azon múlik, hogy valaki nyitott szemmel jár-e. Az angyalokat, legalábbis a hétköznapi változatban, kevesen vesszük észre. Bár a fene se tudja, erről nincsenek statisztikai adatok. Az angyalok ellenállnak a statisztikának. Annyi viszont bizonyossággal kijelenthető, hogy vannak, akik látják őket. És ezek között vannak olyanok is, akik képesek megrajzolni ezeket a természetfölötti, szellemi lényeket” – írja a szerző a kiállítás képei kapcsán.

Tompa Gábor úgy vélte, a Hétköznapi angyal alkotásai a szabadságvággyal is összefüggésbe hozhatók, kérdése arra vonatkozott, hogy mennyire befolyásolta az elmúlt két év a képzőművészt, a szabadságvesztés hogyan hatott alkotói tevékenységére. A képzőművész úgy fogalmazott, nem érezte, csak egy hétig a korlátozások negatív hatását, az elején azt hitte, hogy „beleőrül”, de aztán kitalálták a családdal, hogy minden nap csinálnak valami kreatívat, így ő rajzolni kezdett. Így született a Becsomagolt hétköznapok című sorozata, amelyben próbálta megrajzolni azt az érzést, hogy milyen az összezártság saját magával, családjával, hogy milyen, amikor „megfordulnak a hétköznapok, fent lesz a lent és a lent lesz a fent, és azt sem lehet tudni, hogy mikor van nappal meg éjszaka”.

„A szabadság kérdése régóta foglalkoztat. Mostanában nagyon elcsépelt szó lett, egy nagyon nehéz szó is ugyanakkor. Nem tudom pontosan megmondani, hogy mit értünk szabadság alatt, de én azt éreztem, hogy a karantén második hónapja talán életem egyik legszebb időszaka volt. Ekkor jöttem rá arra, hogy néha jó lefaragni az úgymond nagy szabadságból, és a belső szabadság felé kell fordulni” – mondta a megnyitón.

Részegh Botond 1977-ben született képzőművész, Csíkszeredában él és dolgozik, a New York-i Yi Gallery képviseli. 2011-től az Új Kriterion galéria művészeti vezetője, számos egyéni kiállításon mutatta be munkáit. 2018-2021 között a MMA (Magyar Művészeti Akadémia) ösztöndíjas. Részegh Botond 2001-ben a Bukaresti Művészeti Egyetemen diplomamunkák kiállításával indult, számos egyéni kiállítást követően, melyek között megemlítjük: Hétköznapi angyal (YI Gallery, New York, 2022) Departure (Funnel Contemporary, Belgrád, 2022) Hétköznapi angyal (UAP Galéria, Nagybánya, 2022) Egyszerű kettősség (Kolozsvári Művészeti Múzeum 2022) Parttól partig (ICR Vienna, 2021) Becsomagolt hétköznapok (Academia di Romania Róma, Művészeti Gyűjtemények Múzeuma Bukarest, 2021), A háború anatómiája (Mogoșoaia palota, 2019), Lélekvesztés (Temesvári Művészeti Múzeum, 2018, Atelier 030202 , Bukarest, 2017 és Aradi Művészeti Múzeum, 2016), Nightfall (MC Gallery, New York, ICR Bécs, 2015 és Tranzit Ház, Kolozsvár, 2014), VOLTANY, Volta Show (New York, 2014) és Northeastern University (Boston, USA, 2010). 2018-ban Pléh Csabával egy panelbeszélgetésen vett részt a TEDx Danubián. 2021-ben jelent meg Tíz év című albuma Barabási Albert-László, Petrányi Zsolt és Dan Lazea szövegeivel, az Iskola Alapítvány és a Bookart Kiadó gondozásában.

A Hétköznapi angyal kiállítás november 22–27. időszakban 12.00–17.00 óra között tekinthető meg a kolozsvári Tranzit Házban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?