A teátrum neves igazgatójának, Janovics Jenőnek a történetét állítja színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata

Elkezdődtek a Vecsei H. Miklós által jegyzett Janovics című előadás próbái ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab a társulat neves igazgatójának, Janovics Jenőnek a történetét mutatja be.

„Janovics Jenőnek, a kolozsvári színház neves igazgatójának, a magyar film úttörőjének életútján átrobog a 20. századi történelem minden súlyos, humánus és antihumánus pillanata. Naplójegyzetei, valamint a fellelhető, fennmaradt dokumentumok arra ösztönözték a fiatal alkotócsapatot, hogy a kolozsvári társulattal közösen járjanak utána, hogy mit jelent ma az a tartás, ami Janovicsot nem hagyta eldőlni különböző diktatúrák és árulások viharában” – olvasható az előadás leírásában.

Forrás: magyar.film.hu

Mint a társulat oldalán fogalmaztak, Janovics Jenő története nem nélkülözi sem a humort, sem a groteszk elemeket, életének végén mégis egy egyetemes, a rá mért időtől függetlenedni tudó, szinte biblikus karaktert volt, éppen ezért az előadás célja nem az emlék-, hanem a példaállítás lesz, egy reális, újnak tűnő út a 21. század forgatagában.

A Janovics című darab előbemutatóját július 10-én tartják, a bemutatóra a következő évadban, szeptember 25-én kerül sor. Az előadásban fellép Bács Miklós, Bíró József, Kardos M. Róbert, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa, Szűcs Ervin, Váta Lóránd, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Albert Csilla, Imre Éva, Pánczél Lilla, Daradics Hannah, Kiss Tamás és András Gedeon. A díszlettervező Csiki Csaba, a jelmezeket Cs. Kiss Zsuzsanna tervezi, a koreográfus Berecz István, rendezőasszisztens Dávid Helga, az előadásvezető pedig Albert Enikő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?