A prágai Új Komédia Nemzetközi Színházi Fesztiválon szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az Új Komédia (Nová komedie) Nemzetközi Színházi Fesztiválon lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadása. A Prágai Városi Színház szervezésében harmadik alkalommal megrendezett fesztiválon, április 5–12. között német, lengyel és szlovák produkciók is láthatók lesznek a cseh fővárosban.

A Szophoklész tragédiája nyomán készült Elektra című előadást április 12-én 19.30-tól Botond Nagy rendezésében láthatja a fesztivál közönsége a Komédia Színház (Divadlo Komedie) épületében. A szövegadaptációt Kali Ágnes és Botond Nagy jegyzi. Az előadás 2024-ben a Román Színházi Szövetség (UNITER) Legjobb rendezés és Legjobb fényterv díjára is esélyes.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/ Biró István

Az Új Komédia Nemzetközi Színházi Fesztivál első kiadását 2019 márciusában szervezték meg, majd 2021 októberében Új Komédia 1 és fél év elnevezéssel egy rendhagyó kiadásra került sor azt követően, hogy a koronavírus-járvány idején a legtöbb színház zárva volt. Ezen a rendezvényen azoknak a színművészeti főiskolás hallgatóknak a produkcióit mutatták be, akiknek nem volt lehetősége megmutatkozni a nyilvánosság előtt a járványidőszakban. A második kiadást 2023. április 11–18. között rendezte meg a Prágai Városi Színház, amelyen lengyel, szlovák és cseh színházak előadásait látták vendégül.

Az idei fesztivál az Identitás, forradalom, identitás-forradalom, önazonosság alcímet viseli, amely mélyen tükrözi a mai ember lelkiállapotát. A fesztivál szervezői szerint egy olyan korban élünk, ahol az emberek fenyegetve érzik magukat a háborúk, környezeti válságok, a személyes kiégés és növekvő szegénység árnyékában. Ennek ellenére az embereknek alkotniuk és cselekedniük kell annak érdekében, hogy megőrizzék identitásukat. Nem szabad félnünk a forradalomtól, hiszen ez lehet az új identitásunk megteremtésének és megerősítésének eszköze.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/ Biró István

„A fojtott és fojtogató indulatok szorításában vergődő család minden tagját kiválóan alakítják: Román Eszter a csendes, talán megalkuvó testvér, Khrüszothemisz, Kiss Tamás a feladatát, a bosszút a sejtjeiben hordozó, testvérében küldetését felismerő Oresztész, Albert Csilla érett nő, aki a vér jogán csupa szeretet, a jogos bosszú feladatát, terhét vállalóként elszánt és határozott. Györgyjakab Enikő kiválóan, természetesen és hitelesen mutatja a jelenért a múltat feledni és feladni akaró nőt, a motivációit és fogódzóit. Ettől a családi négyestől élesen különbözik Aigiszthosz, Váta Lóránd ismét nagyon pontosan építi fel a nagyságra éhező, de gyáva és kisszerű alakot. Kardos M. Róbert Oresztész nevelőjeként tér vissza Kolozsvárra” – írja az előadásról Bodó Márta.

Az előadás rendezője Botond Nagy, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Dragoș Buhagiar díszlet– és jelmeztervező, Kali Ágnes dramaturg, valamint Claudiu Urse zeneszerző. A fénytervet Botond Nagy jegyzi.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/ Biró István

Az előadás címszerepét Albert Csilla alakítja, további szerepekben Györgyjakab Enikő, Váta Lóránd, Kiss Tamás, Kardos M. Róbert és Román Eszter látható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?