Újra a budapesti Nemzeti Színházban a kolozsvári Ifjú barbárok

Négy alkalommal is látható lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ifjú barbárok című előadása a budapesti Nemzeti Színházban ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódott előadást november 28-a és december 1-je között négy ízben is láthatja a budapesti közönség a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében, minden alkalommal este 7 órától. A szerdai, november 29-ei előadást követően közönségtalálkozóra is sor kerül az előadás alkotóival.

Az Ifjú barbárok nem első alkalommal vendégszerepel Budapesten, hiszen a 10. Színházi Olimpia és a XI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretén belül szintén a budapesti Nemzeti Színházban volt látható az előadás. „Kodály Zoltánt Szűcs Ervin jeleníti meg, Bartók Bélát pedig Imre Éva: mindkét színész alkatilag jó választás, remek szerepformálással hozzák karaktereikben a fiatal, lelkes, útját kereső zenészt, kultúrharcost és hétköznapi embert egyaránt. Imre Éva alakítását külön ki kell emelni, nemcsak azért, mert férfiszerepben látjuk, hanem mert kiválóan jeleníti meg az esendő, túlérzékeny alkotót, az előadás nagy részében ráadásul szavak nélkül, pusztán mozgással, gesztusokkal, mimikával – és a tekintetével.(...)” – írta az előadásról Bodó Márta.

Fotó: Bíró István

Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadás Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és az alkotócsapat improvizációi alapján jött létre, koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal.

A kolozsvári közönség az előadást december 4-én és 18-án láthatja a kolozsvári színház Stúdiótermében.

Az előadás a bemutatóját követően számos díjat és jelölést tudhat magáénak: Imre Éva Barbár B. alakításával 2023. szeptember 17-én a Színházi Kritikusok Céhének 44-ik alkalommal megrendezett díjátadóján – ahol az az Ifjú barbárok című előadást a Legjobb kőszínházi előadás díjára jelölték – elnyerte a Legjobb női főszereplő díját. Szintén ennek a szerepnek a megformálásáért a Román Színházi Szövetség (UNITER) is jelölte a Legjobb női főszereplő díjára, illetve a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjjal tüntette ki a kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért.

Fotó: Bíró István

Az előadás főszerepeit Imre Éva és Szűcs Ervin alakítja, további szerepekben Albert Csilla, Bodolai Balázs, Farkas Loránd, Gedő Zsolt, Tőtszegi Zsuzsa és Váta Lóránd látható, valamint közreműködik az előadásban négy ifjú néptáncos is: András Katalin-Bíborka, Lakatos Ágnes, Kacsó Nimród-Károly és Vincze-Pistuka Hunor.

Az Ifjú barbárokat élőben kíséri a Tokos Zenekar: Tókos Csongor Attila, Vajas Albert, Szép Gyula Bálint, Szakács Kristóf, Bálint Zsombor.

Az Ifjú barbárok budapesti szereplésére jegyek már elfogytak, míg a kolozsvári előadásokra jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online.

(Nyitókép: Bíró István)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?