banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Újra a Kolozsvári Állami Magyar Színház műsorán a Macbett

Januártól újra a Kolozsvári Állami Magyar Színház műsorán szerepel Eugène Ionesco abszurd drámája, a 2021/2022-es évadban bemutatott Macbett című előadás, Silviu Purcărete rendezesében. A Macbett idén először szerdán, január 17-én 19 órától lesz látható a színház nagytermében. Az előadás a továbbiakban megtekinthető január 31-én, február 23-án és március 10-én, minden alkalommal 19 órától.

„Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szítot ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba. A ionescói Macbett ugyanakkor az összeesküvés abszurdja is. Meglepő elevenséggel szólítja meg a mai nézőt…” – fogalmazott a darabról Visky András, az előadás dramaturgja.

Fotó: Bíró István

A Silviu Purcărete rendezte Macbett című előadás négy fesztiválon is szerepelt ezidáig: 2022-ben a 32. Országos Színházi Fesztiválon Bukarestben, a 13. krajovai Nemzetközi Shakespeare Színházi Fesztiválon és a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon volt látható, majd 2023-ban a 10. Színházi Olimpián, a budapesti Vígszínházban és a Miskolci Nemzeti Színházban bemutatásra került. Az előadást a 2021-es év UNITER válogatózsűrije jelölte a legjobb előadás díjára is.

„Egy mesteri előadás, amely ékes jelét adja, mekkora élvezet Silviu Purcărete számára a színpadon dolgozni! Bámulatos, mekkora beleéléssel és szenvedéllyel épít fel minden egyes szerepet. Meghaladja értelmi képességeimet, hol képes Purcărete ennyi perfekcionizmust tartalékolni! Egy totális előadás, amelyben már csak a díszlet és a jelmezek látványa kényeztetés a szemnek; látom is magam előtt Helmut Stürmert, Lia Manțocot, Vasile Șirlit és Visky Andrást, amint összedugják a fejüket, ötletelnek, és mindvégig isszák Silviu Purcărete szavait! Paradox módon a maga részéről ő az, aki végül lefölözi előbbiek legértékesebb kvalitásait.” – írja az előadásról Nona Rapotan.

Fotó: Bíró István

A Macbett rendezője Silviu Purcărete, a produkció létrehozásában közreműködött: Helmut Stürmer díszlettervező, Lia Manțoc jelmeztervező, Vasile Șirli zeneszerző, Visky András dramaturg, Demeter Kata a dramaturg munkatársa, Kolcsár Péter korrepetitor és Bogdan Dobre a jelmeztervező asszisztense.

Az előadás címszerepét Bogdán Zsolt alakítja, további szerepekben Viola Gábor, Bács Miklós, Vindis Andrea, Dimény Áron, Váta Lóránd, Bíró József, Kántor Melinda, Pethő Anikó, Román Eszter, Balla Szabolcs, Bodolai Balázs, Buzási András, Gedő Zsolt, Kiss Tamás és Marosán Csaba látható.

Fotó: Bíró István

Az előadásokra jegyek vásárolhatók hétköznap 10-14 óra között a színház jegypénztárában, valamint online a weboldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?