Gyerekelőadást mutat be a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Hans Christian Andersen klasszikus meséjét, A fülemülét mutatja be szombaton a Kolozsvári Állami Magyar Színház Traian Savinescu rendezésében. Mi sem írhatná le jobban a gyerekelőadást, mintsem hogy minden felnőtt színész egyöntetűen állítja, hatalmas öröm számukra a munkafolyamat minden perce.

Évek óta először állít színpadra gyerekelőadást a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Hans Christian Andersen A fülemüle című meséjét aligha kell bárkinek bemutatni, Tasnády-Sáhy Péter színpadi adaptációja azonban bizonyára tud majd újat mutatni, már csak azért is, mert mind a rendező, mind a színészek, mind pedig azok a személyek, akik a háttérmunkában vettek részt, egyöntetűen állítják, hogy ebben tényleg mindannyian, teljes valójukban benne vannak. Bocskai Gyopár, az előadás díszlet- és jelmeztervezője úgy fogalmazott, hogy a látványterven már egy éve dolgozik, ám óriási szabadságot kapott, fantáziája úgy szárnyalhatott, akárcsak a fülemüle. Az előadásban résztvevő színészek is hasonlóan fogalmaztak, elmondásuk szerint Traian Savinescu rendező hagyta, hogy igazán játszanak a színpadon és jól érezzék magukat a próbák és a későbbi előadás alatt egyaránt.

Pál Petra Noémi zeneszerző, Traian Savinescu rendező, Visky András művészeti aligazgató és Tasnády-Sáhy Péter író/a szerző felvétele

Tasnády-Sáhy Péter és Traian Savinescu már három alkalommal dolgozott együtt, és Hans Christian Andersen szövegeinek feldolgozása sem ismeretlen terep számukra, hiszen néhány éve Temesváron a Hókirálynőt is együtt állították színpadra. Tasnády úgy fogalmazott, hogy bár ezt a mesét korábban nem ismerte, óriási öröm számára a vele való munka, hiszen rengeteg szépség, titok, és mai napig érvényes mondanivaló lapul ebben a történetben. Mint mondta, a szövegadaptáció elkészítésekor elgondolkozott azon, hogy a régi, Kínában játszódó történetet miként lehet kinyitni a mára, ám nem kellett messzire mennie, hiszen a fülemüle szimbóluma a magyar irodalomban is megtalálható, méghozzá olya szerzők műveiben, mint Arany János és Weöres Sándor. A fülemüle éneke is az utóbbi fordításán, egy a királyoknak szóló beavatási beszéd magyar szövegén alapszik.

Ahogy az már az évadbeharangozó sajtótájékoztatón is elhangzott, ebben az előadásban fog bemutatkozni a közönségnek a Kolozsvári Állami Magyar Színház három új színművésze, Pánczél Lilla, Daradics Hanna és András Gedeon. A fiatal előadók mindhárman egyetértettek abban, hogy aligha lehetett volna jobb kezdés számukra A fülemülénél, jól érzik magukat ebben az előadásban, és különösen nagy boldogság számukra, hogy gyerekeknek játszhatnak.

Arra a kérdésre, hogy hány éves kortól ajánlja az előadást, Traian Savinescu rendező úgy fogalmazott, hogy bár minden gyermek más és más, ő biztos abban, hogy nagyjából öt éves koruk után mindannyian találnak majd számukra élvezhető részt az előadásban. Lesz, akit a látványos jelmezek és díszletek, lesz, akit a fiatal zeneszerző, Pál Petra Noémi művei ragadnak majd magukkal, egy picit idősebb gyerekek pedig már a tanulságokat is le tudják majd vonni. Egy biztos, bár mese, és bár gyermekelőadás, az alkotók mindenkinek ajánlják ezt a darabot, a beszélgetés hangulatából kiindulva pedig okkal is, hiszen ahányan csak jelen voltak, mindannyian óriási szeretettel beszéltek A fülemüléről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?