Manon Lescaut – Puccini művét állítja színpadra a Kolozsvári Magyar Opera

Új bemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera. Giacomo Puccini Manon Lescaut című darabja Kürthy András rendezésében lesz látható április 18-án, csütörtökön.

Puccini Manon Lescaut című operáját először 1893-ban mutatták be a torontói Királyi Színházban. Az előadásnak hatalmas sikere volt, a darab pedig azóta is a zeneszerző egyik főművének számít. Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igagzatója az előadást beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden bemutató előtt úgy érzi, az adott darab valamiért a „legek” közé sorolható. Ez most sincs másként, úgy fogalmazott: ez a mű „igazán zenéből áll”, és ha neki kellene összeírni a főszereplőket, Manon Lescaut és René Des Grieux karaktere mellett biztosan feltüntetné a zenekart is.

Bár méltatalnul kevesen és keveset játszák, Puccini ezzel a művével az operaélet egy új kapuját nyitotta meg a 19. század végén. Mint mondta, ritka az ilyen egységes zenei opera. A főpróba megtekintése után úgy érzi, „a gólok már be vannak lőve, ez az előadás csak siker lehet”.

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldala

A kolozsvári előadás rendezője Kürthy András Ruzitska József-díjas operarendező, producer és szerkesztő. 32 éve rendezte az első operáját a kincses városban, azóta pedig visszatérő vendége az intézménynek. Úgy fogalmazott, hogy ezt a művet a zene viszi, ennek oka pedig a libretto sajátossága, mondhatni hiányossága. Eredetileg többen is dolgoztak a szövegkönyvön, mindenkinek a neve fel sincs tüntetve, hiszen voltak olyanok is, akik mindössze egy mondattal gazdagították a művet, ám a rendező szerint ezek a hiányosságok csak méginkább rásegítenek arra, hogy a közönség igazán a zenére tudjon figyelni. Kürthy András úgy fogalmazott, ez egy olyan mű, amely igénybe veszi azokat, akik dolgoznak rajta.

Manon Lescaut karakterét az első szereposztásban Egyed Apollónia alakítja. Az énekesnő elmondása szerint egy igencsak „művészt próbáló” darabról van szó, hiszen a történetet egyszerre jellemzi a könnyedség és a dráma, valamint a karakterek is egy nagyon színes érzelmi skálát járnak be. Nagy próbatételnek érzi, ám az egyik legkülönlegesebb előadás a számára. Az első szereposztásban Pataki Adorján alakítja René Des Grieux lovagot. Elmondása szerint a darab a hangi adottságok mellett nagyfokú érzelmi érettséget is megkövetel, ezekhez a szerepekhez komolyan fel kell nőni.

Az előadás díszletét a Budapesten élő Székely László, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth– és Jászai Mari-díjas díszlettervező jegyzi, aki számtalanszor megtette az utat a magyar főváros és Kolozsvár között, hogy a lehető legtökéletesebben tudják kialakítani a teret. A jelemezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte. Kürthy András a díszlet kapcsán elmondta, hogy semmiképp sem a történelmi hűségre törekedtek, hanem egy modern látványvilágot akartak kialakítani a színpadon. Mint mondta, a hagyományos előadás nem érték, és nem is bűn egymagában, a fontos az, hogy ne legyen unalmas. A kontrasztot a modern környzetben korabeli ruhákkal igyekeztek felerősíteni.

A Kolozsvári Magyar Opera Manon Lescaut című előadásának bemutatója április 18-án, csötörtökön lesz 18.30-tól. Jegyek itt érhetők el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?