Sziluettek – Vershangversenyt mutat be a Kolozsvári Magyar Opera

Csergő Domokos és Laczkó Vass Róbert különleges „kísérletét” mutatja be csütörtökön 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera. A Sziluettek címet viselő vershangversenyről az alkotók, valamint Szép Gyula, az Opera igazgatója mesélt a keddi sajtótájékoztatón.

Nem mindennapi előadásra készül a Kolozsvári Magyar Opera: csütörtök este mutatják be Laczkó Vass Róbert és Csergő Domokos vershangversenyét, melyről Szép Gyula, az Opera igazgatója elmondta: már is fél sikert könyvelhetnek el, hiszen annak ellenére, hogy nem egy megszokott műfaj és nem egy klasszikus előadás, a közönség már most hatlamas érdeklődést mutat, a jegyek jó része el is fogyott.

Forrás: Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldala

Mint azt Szép Gyula elmondta, az Opera számára fontos, hogy minél gyakrabban mutassák be kortárs szerzők munkáit is a már klasszikusnak számító előadások melett. Bár legtöbbször hagyományos operákat és szimfonikus darabokat állítanak színpadra, nyitottak a műfaji sokszínűségre is, ennek pedig tökéletes bizonyítéka a most csütörtökön látható Sziluettek is, melyre az alkotók vershangversenyként hivatkoznak.

Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze, az Opera külső munkatársa a Sziluettek szövegírója és énekese is egyben. Mint fogalmazott, projektjüket az elegancia jellemzi, hiszen mind az irodalom, mind a zene, mind az Opera intézménye kötelez. Elmondása szerint az előadás egyfajta kísérletezés, melynek elsősorban nem az a célja, hogy gyökeresen újat mutasson egy koncertelőadáshoz képest, de mindenképpen arra törekedtek, hogy a zenét és az irodalmat úgy kapcsolják össze, hogy az eltérő legyen a megszokott versmegzenésítésektől.

Az előadásban végig „versenyeznek” egymással a különböző kommunikációs rétegek, így a zene, a szöveg, a fény és a videógrafika: ahogy a szöveg köré felépült a zene, úgy épült köréjük a látvány is. Az elegancia mellett a „barátságosságra” is törekedtek, hiszen több slágergyanús dallam, zenei idézet, frázis és konkrét zeneszerzőkre való utalás is belekerült, melyeket egyáltalán nem akarnak eltitkolni, sőt: kíváncsiak, ki ismeri fel majd ezeket.

Laczkó Vass Róbert kiemelte, hogy hatalmas elismerés jár a műszaki szeméyzetnek, hiszen bár ebben az űgban megszokott, hogy az alkotók mindig időhiánnyal küzködnek, most valóban nagyon rövid idő alatt tudtak összerakni egy olyan látványvilágot, mely nem csak egy háttere lesz az előadásnak, hanem épp olyan szerves része, mint a szöveg és a zene.

Forrás: Kolozsvári Magyar Opera

Csergő Domokos zeneszerző és ütőhangszerművész volt az előadás ötletgazdája. Mint mondta, bár kollégák, közvetlenül nem igazán dolgoztak még együtt Laczkó Vass Róberttel, de mindig figyelte, hogy milyen érdekes projektekben vesz részt, olvasta a verseit, ez pedig arra ösztönözte őt, hogy próbáljanak meg közösen valami különlegeset létrehozni. A kompozíciókat egy zongorán rakta össze, utólag lettek szimfonikus zenekarra hangszerelve, ennek pedig az is érdekessége, hogy ő először hangszerelt nagyzenekarra. Érdekességként megtudtuk, hogy nem nézte meg a verseket előtte, ott, abban a pillanatban nyitotta ki a kötetet, és minden előzetes tanulmányozás nélkül csak vette sorba, hogy mit mondanak számára a szavak.

A csütörtöki Sziluettek előadás egy minden szempontból különleges ősbemutató lesz, melyben közreműködik a a Kolozsvári Magyar Opera zene-, és balettkara valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa is. Az előadás hangversenymesterei Barabás Sándor és Ferenczi Endre lesznek, koreográfusa Jakab Melinda, a gyermekkar vezetője Kalló Krisztián, a videógrafika pedig Török Ádám munkáját dicséri.

Forrás: Kolozsvári Magyar Opera

A Kolozsvári Magyar Opera a következő időszakra is tartogat még különlegességeket. A tavalyi évadban bemutatott Carmen című operát láthatja a közönség március 7-én, melyet ezúttal László Éva, az Opera méltán híres mezoszopránjának emlékére állítanak újra színpadra. Ő a Magyar Opera alapítói közt volt, és az intézmény történetének egyik legmeghatározóbb Carmenjeként emlékeznek rá. Születésének 100. évfordulója kapcsán egy kötet is készül róla, melyet Benkő Judit muzikológus szerkeszt, és az előadás előtt egy órával, március 7-én, este fél hattól mutatnak majd be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?