Kodály Zoltán keresztfia vezényel Kolozsváron – különleges programokat kínál decemberre is a Kolozsvári Magyar Opera

Három teltházzal indul újra a My Fair Lady a Kolozsvári Magyar Opera repertoárjában. A világhírű musical mellett több kiemelkedő alkotóval és előadással is várják az érdeklődőket decemberben. Erről kedd délben számolt be az opera igazgatója és az előadások alkotócsapata.

A Kolozsvári Magyar Opera 1989-ben játszotta utoljára a My Fair Lady című világhírű musicalt. Akkor tíz évig volt a repertoáron a darab, idén, 2023-ban újra visszatérnek hozzá. Szép Gyula, az opera igazgatója úgy fogalmazott, hogy ez egy olyan darab, amit kell játszani, hiszen mindamellett, hogy egy mestermű, hatalmas az érdeklődés is rá, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy a bemutatót megelőző héten mindhárom meghirdetett előadásra elfogytak a jegyek.

fotó: Kiss Gábor

Béres László, az előadás rendezője elmondta, már körülbelül másfél éve érlelődik ennek a műnek az újra színpadra állítása, és nagyon örül, hogy ez végre megvalósulhat. Annál is inkább, mert úgy gondolja, az opera repertoárjában már nagy szükség volt egy musicalre is. Mindamellett, hogy a mű 1956-os megjelenés óta folyamatosan sikerdarabnak számít, ma is igencsak aktuális mondanivalóval rendelkezik. Olyan erkölcsi és morális kérdéseket boncolgat, mint hogy játszhat-e egy ember büntetlenül Istent. Felmerülnek a társadalmi és egyéni felelősségvállalás kérdései is, valamint annak a problémája, hogy a világban sokkal nagyobb mértékben uralkodik az ego, mint az erkölcs.

Jankó Zsolt, a darab színpadra állításának másik ötletgazdája és karmestere a mű születésének rövid történetét ismertette, miszerint a zeneszerző, bár csodagyereknek számított, a szövegkönyvíróval való találkozáskor tudott csak igazán kitörni, és kettejük húsz évig tartó közös munkájának egyik legnagyobb eredménye a My Fair Lady. Mint mondta, a darab számos slágerdalt tartalmaz, és habár könnyűnek tűnhet, valójában igencsak nagy munka jól megszólaltatni őket.

fotó: Kiss Gábor

A darab egy hatalmas csapat együttműködéseként kerül színpadra: az opera szinte teljes társulata, majdnem minden táncos, énekes, magánénekes és zenész részt vesz a megvalósításában. Az alkotócsapatból jelen volt Modra Noémi, Mányoki László és Szilágyi János előadóművészek, akiket az egyik szereposztásban főszereplőkként láthatunk. Mellettük jelen volt Ledenják Andrea jelmeztervező, Bocskai Gyopár látványtervező, valamint Jakab Melinda koreográfus is, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy egy igencsak izgalmas, nehéz, de gyönyörű előadást tudnak majd bemutatni a nézőknek. Érdekességként azt is elárulták, hogy a darabhoz több mint 200 jelmez készült.

A My Fair Lady című előadásra már csak januártól lehet újra jegyet váltani

fotó: Kiss Gábor

A programbemutató következő részében egy decemberben színpadra kerülő előadást ismertettek. Szép Gyula operaigazgató, valamint a készülő Szerelmi bájital című előadás két alkotója számolt be arról, hogy miért is lesz igencsak színvonalas és különleges ez a két felvonásos opera. A darabot Kürthy András rendezésében állítják színpadra, aki már több világhírű darabot, musicalt és operát rendezett, a Szerelmi bájital című előadásban pedig nem más vezényel majd, mint ifj. Palló Imre karmester, Palló Imre operaénekes, Kossuth-díjas, kiváló művész fia, Kodály Zoltán keresztfia.

Palló Imre/ fotó: Kiss Gábor

Palló Imre elmondta, élete során mindössze két napot töltött Kolozsváron, annak is már több éve, de Székelyföldön sokat járt már, és fontosnak is tartja családja régi otthonát ismerni és látogatni. Ő maga Budapesten született, 21 éves kora óta pedig vagy Európa valamelyik nagyvárosában, vagy Amerikában, vagy épp Ausztráliában élt. 20 éve már inkább tanít, mintsem előad, mert hiszi, hogy az embernek, aki kitanult valamit, kötelessége azt továbbadni. Kürthy Andrással régi jó barátok, közel 20 éve terveznek egy közös munkát, melyre úgy tűnik, hogy most, a Kolozsvári Magyar Operában kerül sor. A Szerelmi bájitalt december 7-én mutatják be.

(Nyitókép: Kiss Gábor)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?