A rangos George Enescu fesztiválon nyitja új évadát a Kolozsvári Magyar Opera

Szeptemberben kezdődik a Kolozsvári Magyar Opera 2023–2024-es évada, melyet egyből két kiszállással indítanak. Első alkalommal vesznek részt a bukaresti George Enescu Nemzetközi Fesztiválon szeptember 11-én, majd következik a csíkszeredai miniévad a Magyar Rock Szimfonik, a János Vitéz, A cirkuszhercegnő, valamint a Hunyadi László című előadásokkal.

Szeptemberben indul a Kolozsvári Magyar Opera 2023–2024-es évada. Szép Gyulát, az opera igazgatóját kérdeztük arról, hogy mire számíthatnak az érdeklődők. Mint mondta, már rögtön két kiszállásal indítják az évadot, elsőként a bukaresti George Enescu Nemzetközi Fesztiválon lépnek színpadra Debussy Pelléas és Mélisande című darabjával, majd szeptember 28. és október 1. között Csíkszeredában, egy miniévad keretén belül játszák a Magyar Rock Szimfonik című előadást, valamint Kacsóh Pongrác János Vitézét, Erkel Ferenc Hunyadi Lászlóját, és Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című darabját.

Fotók: A Kolozsvári Magyar Opera honlapja

Szép Gyula elmondta azt is, hogy immár harmadik alkalommal szervezik meg az Opera Napokat, amely Kolozsvár önkormányzatának támogatásával jön létre. Az esemény Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulója köré szerveződik, aki bár nem volt zeneszerző, de mindannyiunk által jól ismert művéből, a János Vitézből Kacsóh Pongrác írt zenés darabot. Ezt, és ennek egy rövidített változatát, amely kifejezetten gyerekek számára készült, megtekinthetik a III. Opera Napok keretein belül. Lesz egy operagála is, amelyen pályakezdő fellépők állnak színpadra, lesz családi nap, és Lackó Róbert Petőfi live! című előadását is megtekinthetik.

Giuseppe Verdi Aida című, négyfelvonásos operája és Erkel Ferenc Bánk bánja mellett a közel 10 éve nem játszott, majd júniusban újra bemutatott Báthory Erzsébet című musicalt is ismételten színpadra állítják, de mindenkit szeretettel várnak a My Fair Lady előadásra is, amelyet közel 40 éve nem játszott a kolozsvári magyar társulat.

December elején egy különleges vendéget üdvözölhetünk a Kolozsvári Magyar Opera színpadán. Ifj. Palló Imre karmester, Kodály Zoltán keresztfia látogat el hozzánk.

A karácsonyt megelőző időszakban a Magyar Opera gyermekkórusának elődadását hallgathatják meg az érdeklődők. Egy népdalokra, népszokásokra alapozó műsorra számíthatunk, de természetesen nem maradhat el a szilveszteri kabaré sem december 30-án.

Ahogy az operakedvelők már tudhatják, a társulat, ha nem is minden évadában, de legalább minden másodikban színpadra állít egy országos bemutatót is. Idén sem lesz ez másképp, február második felében egy ilyen előadást is láthatnak az érdeklődők.

Az 2023–2024-es évadot májusban egy mindannyiunk számára jól ismert művel, a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperával zárják. A darabot nagyzenekari felállással mutatják be. Szép Gyula elmondta, hogy a szerzői jogi kérdések már tisztázás alatt állnak, az opera megkap majd minden szükséges engedélyt a világhírű mű színpadra állításához.

Az újdonságok, bemutatók mellett az Opera természetes játssza régebbi, nagysikerű előadásait is. A részletes műsorrendről folyamatosan tájékoztatják a közönséget.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?