Teltház: Bukarestben játssza a világhírű musicalt a Harag György Társulat

Világhírű klasszikus előadás bemutatójára készül a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A My Fair Ladyt Andrei Șerban állítja színpadra, aki először rendez musicalt 55 éves színházi karrierje során. A darabot bemutatják a Magyar Színházi Szövetség bukaresti fesztiválján is, az ottani előadásra már minden jegy elkelt - írta közleményében a teátrum. 

Nagy fába vágta a fejszéjét a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, amikor tervbe vette a My Fair Lady című előadás színre vitelét. Az előadás próbafolyamata már közel két hónapja tart, rendezője pedig nem más, mint Andrei Șerban, aki igazi sztárnak számít Romániában és az Amerikai Egyesült Államokban egyaránt.

Andrei Șerban rendező neve tömegeket vonz a romániai színházi világban. Egy ideig a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatói tisztségét töltötte be, Amerikában pedig a Columbia Egyetemen tanított színészmesterséget. A rendező számára kettős premier a szatmárnémetiben színpadra vitt előadás, ugyanis először dolgozik a Harag György Társulattal, mindemmellett először rendez musicalt 55 éves színházi karrierje során.

Fotók: Czinzel László

A musical librettója Bernard Shaw Pygmalion című színműve alapján íródott, amelynek témáját a saját alkotásába beleszerető szobrász (Pügmalión) mítosza ihlette. Esetünkben az alkotó a méltán híres, ámde embergyűlölő (vagy inkább nőgyűlölő?) fonetikaprofesszor, Higgins, „alkotása” pedig nem más, mint az általa létrehozott „Eliza Doolittle 2.0”. Shaw dekonstruálta, majd újraalkotta a női tökéletesség ideálját annak felmutatásával, hogy egy virágárúslány is bebocsátást nyerhet a társadalmi elit legfelsőbb köreibe, pusztán a beszédstílusa és öltözködése megváltoztatásával. A szerző tulajdonképpen olyan, napjainkban is kényes témának számító kérdéseket feszeget, mint az identitás, a feminizmus vagy a társadalmi betagozódás problematikája.

Az 1956-os Broadway-premier és az 1964-es, Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével készült filmadaptáció révén világsikerűvé vált My Fair Lady azóta is töretlenül folytatja diadalútját a világ musicalszínpadain. Az előadásban eredeti formában, angol nyelven hangzanak majd el a méltán világhírű slágerek.

Az előadás a Harag György Társulat és a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia közös produkciója, lévén, hogy a zenei kíséretet a filharmónia zenészei látják el. „Szatmárnémetiben szokatlan módon a szeptember 28-i, csütörtöki bemutatót két előbemutató előzi meg. Ezek teljes értékű előadások, távolról sem főpróba jellegű produkciók. A bemutatót követően pedig a társulat szinte azonnal Bukarestbe indul, ahol a MASZÍN - Magyar Színházi Szövetség bukaresti fesztiválján, a második Bukfeszten lesz látható a My Fair Lady. A fővárosi fellépésre minden jegy elkelt, hatalmas kritikai érdeklődés is övezi előadásunkat” – emelte ki Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A szeptember 26-án 19 órától, illetve szeptember 27-én 19 órától tartandó előbemutatókra jegyek kaphatók az Északi Színház jegypénztárában, illetve a Biletmaster.ro online jegyértékesítő rendszerben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?