A Padlás című musicallel indítja évadát a nagyváradi Szigligeti Színház

A váradi magyar közönség nagy kedvencét, A padlás című zenés produkciót tűzi műsorára a Szigligeti Színház Szigligeti Társulata az új évad első bemutatójaként. Az előadás alkalmával mutatkozik be a közönségnek a társulat két új tagja, Ilyés Klaudia és Nagy László Zsolt.

A Presser Gábor zenéjével, Sztevanonity Dusán dalszövegeivel és Horváth Péter szövegkönyvével készült mesemusical ősbemutatója 1988-ban volt a Vígszínházban, Váradon pedig 1992-ben láthatta a publikum. Most Tóth Tünde állítja nagyszínpadra többek között Sebestyén Hunor (Rádiós), Kocsis Anna (Süni) és Szotyori József (Robinson, a gép) főszereplésével. Az előadásban ugyanakkor a társulat két legújabb és legfiatalabb tagja is szerepet kapott: Nagy László-Zsolt Barrabás és a Révész, Ilyés Klaudia pedig a Kölyök figuráját formálja meg.Fotó: Szigligeti Színház

Ég és föld között 35 éve áll tehát A padlás, ez a nagy sikerű félig mese – félig musical. Mikor e mese íródott, még nem is sejtettük, hogy a számítástechnika egyik legnagyobb port kavaró kérdése éppen a mesterséges intelligencia megjelenése lesz. Főhősünk, Rádi, a kirúgott fiatal tudós olyan gépet alkot, amely arcfelismerő programmal rendelkezik, önmagát javítja, de ha kell, az időjárást is megváltoztatja egy pillanat alatt… Valamikor ez valóban a mesék világához tartozott, de ma már a Robinsonhoz hasonló gépek itt vannak a mindennapjainkban. Rádiós, az alkotója, annyira belemerül a tudományba, az általa alkotott rendszerbe, hogy észre sem veszi, hogy van élet azon kívül. Mert vannak, akik szeretik őt és számítanak rá: egy zeneakadémista lány, Süni, aki törékenysége ellenére igazi hős, Mamóka, akinek legnagyobb vágya egy unoka, elfelejtett mesehősök szellemei, akik a Révész nélkül nem juthatnak el az örök fény birodalmába.

Rádi kénytelen kibújni a megszokott hétköznapi rutinból, mert jönnek a detektívek, és jön Témüller, a terrorista Barrabásnál is gonoszabb besúgó. Szerelem és barátság, élet és a túlvilág reménye, valamint izgalmas fordulatok és igazi krimi mozgatja e mesét és főhőseinket, s miközben szól Presser Gábor szinte mindenki által ismert csodás zenéje, minden megoldódik. Mint egy igazi mesében.

A bemutatóra szeptember 16-án, szombaton 19:00 órától kerül sor, másodjára pedig másnap, vasárnap 19:00 órától játssza a musicalt a társulat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?