Ezek lesznek a Székely Vágta kiegészítő programjai

Mint minden évben, a Székely Vágta szervezői ezúttal is számos szórakoztató és kulturális programponttal kedveskednek azok számára, akik kilátogatnak Erdély egyik legnagyobb közösségi és sportrendezvényére. Íme, mire számíthatnak a Vágtára érkezők:

GYERMEKFOGLALKOZÁSOK

Lovas edzőgyakorlatok, huszárcsákó készítése, lovagi játékok, kézműves foglalkozások, arcfestés, nyakékfestés, kreatív játékok, gyapjúfonás, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács díszítés, mondókázás, játéksátor, ostorkészítés bőrből, ügyességi játékok, harcművészeti bemutató és hangszerbemutató – ez csak néhány foglalkozás, amelyek közül a kicsik válaszhatnak a Székely Vágtán. A gyermekfoglalkozások több egyesület összefogásával jönnek létre, céljuk közelebb hozni a kisgyerekeket is a lóhoz és lovas hagyományainkhoz.

HAGYOMÁNYŐRZŐ BEMUTATÓK

Honfoglaláskori lovasíjász-harcászati bemutató

A modern ember számára bizonyára nehéz elképzelni is, hogyan lettek a hajdani nomád népek fiaiból félelmetes harcosok, az íjat és a nyílvesszőt tétován kezükbe vevő ifjakból, száguldó lovak hátáról is pontosan célba találó lovasíjászok. A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasíjász csapata ezt a folyamatot mutatja be, lépésről lépésre: a gyalogos íjászat alapjaitól és a lóidomítástól kezdve, a ló zabla és gyeplőszár használata nélküli irányításán át, az akadályokon és tüzön át vágtázó paripákról történő célbalövésig. 

1848 korabeli huszár-honvéd lovas harcászati bemutató

Az 1848-as forradalom dicsőséges korának hangulatából kapunk ízelítőt. Ehhez eredeti öltözetben megjelenő 30 huszár és 20 gyalogos, illetve honvéd tüzér hagyományőrző járul hozzá. Közremüködésükkel a kor hadászati jellegzetességeit mutatják be. A nézők huszárkaruszelt, illetve tüzérek, gyalogos katonák és nehézlovasság elleni huszárrohamokat láthatnak.

SPONTÁN ZENEKAR

A Spontán zenekar 2012 ben alakult – spontán. És még abban az évben meg is nyerték a S.U.F.-ot, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivált. Tagjai népzene szerető, táncházba járó fiatalok. Felléptek már a köröspataki, angyalosi és magyarhermányi napokon. Utcazenéltek a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztiválon, Tusványoson, az Őszi Sokadalomban, a Brassói Magyar Napokon, és még számos más helyen. Céljuk a hagyományos magyar népzene népszerűsítése kocsmai, utcazenei, vagy akár koncert formában.

MÁYÁS, AZ IGAZSÁGOS rockopera

Ez alkalommal is a magyar történelem egyik legendás nagy alakjának állítunk emléket, a nagyszabású magyar rockopera Mátyás király történetét dolgozza fel. Mátyás királyt Magyarország legnépszerűbb királyaként emlegetik, akinek talán történelmünk során először sikerült úgy felvirágoztatni a magyar hazát, hogy azt európai mércével mérve is elismerték. A darab Kinizsi Pál és Mátyás király barátságán keresztül, a fiatalok számára is közérthetően, a róla szóló legendás mesék elemeiből táplálkozva, rendkívül látványos módon mutatja be a történelmi eseményeket.

A darab zenéjét Szűts István szerezte, írta és rendezte Pintér Tibor. A Mátyás, az igazságos című rockopera a Magyar Nemzeti Lovas Színház és a szigetszentmiklósi Sziget Színház közös produkciója, amelyhez csatlakozik a Háromszék Táncegyüttes, valamint a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda lovasai. Főbb szerepekben Pintér Tibor, Buch Tibor, Makrai Pál, Papadimitriu Athina és Kaszás Géza látható.

VÁNDORSZABLYA

Az 1845 M. lovastiszti vándorszablyát a tavalyi versenyre készítette Szabó István hagyományőrző fegyverkovács, népi iparművész, restaurátor. Ez jelenleg a tavalyi győztes, Zsigmond János tulajdonában van, amelyet az idei Székely Vágtán a győztesnek ad át.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?