Megújultan várja az Óriás-pincetető a Székely Vágta lovasait

A Székely Vágtára készülve felújították Háromszék egyik közismert turista látványosságát, a vágta helyszínét, a maksai Óriás-pincetetőn lévő emlékművet. A Kovászna megyei önkormányzat 100 ezer lejt költött a 2007-ben létesített  Háromszéki Magyarok Parkjának felújítására, tájékoztatott Nagy József.

A háromszéki önkormányzat alelnöke szerint az Óriás-pincetető és az ott lévő emlékmű számos érdeklődőt vonz, viszont a korrózió már annyira kikezdte az emlékmű fenyőfából készült struktúráját, hogy az balesetveszélyessé vált, ezért felújították az egész helyszínt.

Nagy József szerint bár az eredeti szerkezet fenyőből készült, a felújítás során már tölgyfát használtak, amely ellenállóbb az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor a fát időtállóbb szerrel kezelték, hogy majd csak évek múltán kelljen karbantartási munkálatokat végezni rajta.

 Az önkormányzat alelnöke szerint az emlékmű fele vezető székely kapukat is lekezeljék ezzel az anyaggal, hogy megóvják az időjárási viszontagságoktól. Az Óriás-pincetetőn elhelyezett kőtáblákat is felújították, amelyeken Kovászna megye települései első írásos említésének dátuma is szerepel.

A maksai Óriáspince-tető felújítása azért is volt aktuális, mert idén július 10. és 12. között ott szervezik a Székely Vágtát, a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos székelyföldi előfutamát. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?