Huszonhét versenyző a Székely Vágtán

Huszonhét település lovasa áll rajthoz a Székely Vágtán, ebből nyolcan a Góbé Futamban indulnak, jelentették be a szervezők. A tavalyi jelentkezőszámhoz képest nőtt a Székely Vágta futamaira benevezők száma (tavaly 16-an voltak), míg a Góbé Futamokra csökkent (tavaly 12-en voltak). Az elképzelés beigazolódni látszik, hiszen az a cél, hogy minél többen tudják beszerezni a megfelelő, igazolt eredetű lovakat, amelyek esélyt jelenthetnek a Nemzeti Vágtán is.

Sztakics Éva Judit főszervező szerint „az eltelt öt év azt bizonyítja, hogy a Székely Vágta megmozgatta a székelyföldi lovas társadalmat, beszerezték a megfelelő lovakat, amely a lóállományra is jó hatással van”. Kovászna megye még mindig az élen jár a benevezők tekintetében, innen hat góbéfutamos és tizenhárom vágtás lovas indul majd, Hargita megyéből két góbéfutamos és öt vágtás startol, Maros megyéből idén csak egy lovas nevezett be a Székely Vágtára.

A jubileumi lovasverseny egyik ünnepélyes momentuma lesz, amikor a szervezők megköszönik azoknak a településeknek, akik mind az öt évben neveztek be lovat a Vágtára, őket külön oklevéllel díjazzák. Egyébként hat ilyen település van: Kézdivásárhely, Kovászna, Réty, Sepsiszentgyörgy, Kilyén és Szotyor.

Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, a Székely Vágta társszervezője elmondta, hogy megújult a Vágta helyszíne, teljes felújítás történt az óriáspince-tetői emlékműnél, kapuit felújították, a kockaköveket kijavították, felfrissítették a feliratokat, a faszerkezet  pedig fenyőfáról cserefára cserélték, időtállóbb lesz így – véli a társszervező.

Váncsa Jenő szervezésében immár harmadik alkalommal lesz egyes-, kettes- és négyesfogathajtó verseny a Székely Vágta keretében. A szervező szerint ez a program mindenképpen gazdagítja a rendezvényt, idén 15-20 fogat jelenik meg a mezőnyben, a pontos számot azért nem tudni, mert az utolsó percig szabad a jelentkezés.

Kezdődnek a próbák

A Mátyás, az igazságos című produkció lovaspróbái kedden kezdődnek Benedekmezőn, a négy magyarországi ló mellett a Szilaj Hagyományőrző Egyesület nyolc, a Barabás lovarda hat, valamint a Székelyföldi Lovas Központ 3-4 lóval vesz részt az előadásban – mondta Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető elnöke, társszervező. Hétfőn már a Lovas Színház színészei is érkeznek, a próbát szerdán mutatják meg a sajtónak is.

Hétfőn rögzítik a rekordkísérletet

Demeter kitért arra is, hogy Pászka Lehel rekordkísérletét már hétfőn rögzítik, a mutatványról speciális, vágatlan felvétel kell készüljön ahhoz, hogy a Guinness World Records bizottsága elfogadja. Pászka Lehel eggyel növeli a tétet tavalyhoz képest, most 15 céltáblát szeretne eltalálni. Pászka a hétvégén már a helyszínen edz, de a Vágtán természetesen megismétli a cseppet sem könnyű mutatványt.

Élő online közvetítés

Tavaly a rendezvény idejére sátorozási lehetőséget is biztosítottak a szervezők, ez idén is így lesz. A 2015-ös Székely Vágtát élő közvetítésben a www.vadon.ro és a www.szekelyvagta.ro honlapon lehet majd követni.

 

Kimaradt?