banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Moldova is elbukhatja az EU-csatlakozási tárgyalások elkezdését

Miután Románia a legelkötelezettebb támogatója a Moldovai Köztársaság európai integrációjának, Bukarestet is érzékenyen érintheti az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését ellenző magyar álláspont, mivel Chișinăut jelenleg egy csomagban kezelik Kijevvel, így a moldovai előrelépés is elmaradhat. 

Klaus Iohannis államfő részt vesz a következő napokban az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón, majd az Európai Tanács ülésén. Mindkét esemény Brüsszelben zajlik szerdától péntekig. Az Agerpres által idézett elnöki hivatali közlemény szerint a román államfő szorgalmazni fogja a döntéshozatalt Ukrajna és a Moldovai Köztársaság, valamint az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Emellett támogatni fogja, hogy az EU adja meg Grúziának a tagjelölt ország státuszt, illetve hogy kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával, amint az ország eléri a tagsági kritériumoknak való megfelelés elvárt szintjét. Iohannis ugyanakkor szorgalmazni fogja a nyugat-balkáni államok csatlakozási folyamatának felgyorsítását. Az EU-tagok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját, az Európai Tanács ülését csütörtökön és pénteken tartják, itt születhet döntés Ukrajnáról is. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Moldovai Köztársaság a szakadár, oroszbarát vezetésű Transznisztria nélkül csatlakozna az Európai Unióba a Moldovai Köztársaság. Ezt a megoldást a chișinăui vezetés és Brüsszel is járhat útnak tartja. Moldova abban bízik, hogy hét év múlva megszerzi az EU-tagságot. Maia Sandu moldovai államfő szerint országa 2030-ig „két lépésben" az Európai Unió tagjává válhat. „Az első lépés az Oroszország által ellenőrzött szeparatista régió, Transznisztria nélkül történne” – mondta nemrég az elnök. 

Ursula Von der Leyen és Maia Sandu kézfogása kevés lehet a sikerhez Fotó: Maia Sandu Facebook oldala

Jelen állás szerint az EU egy csomagban kezeli Ukrajna és Moldova ügyét, azaz amennyiben marad a magyar elutasítás Kijev csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével kapcsolatban, akkor Chișinău sem léphet előre, holott Budapestnek ellenvetése nem Moldovának szól. Nicu Popescu moldovai külügyminiszter egy november végi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem aggasztják a Magyarország által Ukrajna vonatkozásában megfogalmazott fenntartások. „Nagyon jó az együttműködésünk Magyarországgal, és biztosak vagyunk abban, hogy Budapest határozottan támogatja a Moldovai Köztársaság európai törekvéseit és az EU-csatlakozásunkat. Magyarország a kétoldalú megbeszéléseken mindig egyértelmű és állandó támogatását hangsúlyozta a Moldovai Köztársaság európai integrációját illetően” - fogalmazott Nicu Popescu.

Stier Gábor külpolitikai szakújságíró a Maszolnak azt mondta: Moldova integrációjának ügye Ukrajnáéhoz kötött, de végső esetben nem zárható ki az sem, hogy amennyiben Kijev közelítése megreked, akkor a szándékok megerősítéseként Chișinău zöld utat kaphat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?