Pozíciókat vesztett Maia Sandu moldovai elnök Nyugat- és románbarát pártja a helyhatósági választásokon 

Gyengült a jövő évben esedékes, a Moldovai Köztársaság irányvonala szempontjából sorsdöntőnek tartott elnökválasztás előtt Maia Sandu államfő kormányzó pártja. Az önkormányzati választásokon a hatalmon lévő formáció látványos kudarcot könyvelhetett el a városokban.  

Egyetlen polgármesteri mandátumot sem szerzett Maia Sandu moldovai elnök kormányzó formációja, az Akció és Szolidaritás Párt (PAS) a Prut folyó keleti oldalán fekvő ország tizenegy nagyobb városában a helyhatósági választásokon. Miután a PAS a megméretés első fordulóban elveszítette a főváros Chişinăut, valamint Cahul, Ceadîr-Lunga, Hinceşti, Orhei, Soroca és Străşeni településeket, a második menetben Ungheniban is a vesztett a kormánypárti jelölt. 

Több helyen független jelölt nyerte a városvezetői pozícióért zajló küzdelmet, de az ellenzéki - a moldovai sajtó által oroszbarátnak nevezett - pártok is sikeresen szerepeltek. Az önkormányzati mandátum tekintetében országos szinten ugyanakkor megőrizte első helyét a PAS. Maia Sandu pártját az ellenzéki Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja követi. 

Maia Sandu a moldovai labdarúgó válogatott meccsén Fotó: Maia Sandu Facebook oldala

A moldovai politikai átrendeződést jelző eredmény után a múlt héten Marcel Ciolacu miniszterelnök Bukarestben egy informális találkozón tágylat Ion Cebannal, Chişinău újraválasztott polgármesterével. Sajtóértesülések szerint Ceban pártja, a Nemzeti Alternatíva Mozgalom szövetségre léphet a moldovai ellenzéki Európai Szociáldemokrata Párttal, amellyel jó kapcsolatokat ápolnak a román szociáldemokraták.

Az ellenzéki előretörés a Moldovai Köztársaságban azért is figyelemre méltó, mert két nappal a helyhatósági választások előtt a chişinăui  kormány kizárta az oroszbarát Esély (Şansă) párt jelöltjeit a küzdelemből. A döntést Dorin Recean miniszterelnök közölte, miután hírszerző és biztonsági szolgálatának igazgatója arról számolt be, hogy az ország „példátlan mértékű hibrid támadásoknak van kitéve”. A moldovai kormány korábban több orosz nyelvű, illetve oroszbarát portált tett elérhetetlenné. A döntés indoklásaként a kabinet azt közölte, hogy az érintett portálok „információs háborút” folytattak Moldova ellen.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?