Moldova „elengedné” szakadár régióját az uniós csatlakozás fejében

A szakadár, oroszbarát vezetésű Transznisztria nélkül csatlakozna az Európai Unióba a Moldovai Köztársaság. Ezt a megoldást a chișinăui vezetés és Brüsszel is járhat útnak tartja. Moldova abban bízik, hogy hét év múlva megszerzi az EU-tagságot.       

Maia Sandu moldova államfő szerint országa 2030-ig „két lépésben" az Európai Unió tagjává válhat. „Az első lépés az Oroszország által ellenőrzött szeparatista régió, Transznisztria nélkül történne” – mondta az elnök a Radio Chișinăunak adott interjújában. Hozzátette: a Dnyeszteren túli régió továbbra is részesülne az EU-hoz való közeledés „bizonyos elemeiből”, beleértve a szabadkereskedelmi megállapodást. 

„Politikai megoldást szeretnénk a konfliktusra, de az nem merülhet fel, hogy a Moldovai Köztársaság csak a transznisztriai megoldása után csatlakozzon az EU-hoz, hiszen azzal a Kreml vétójoghoz jutna az integrációs folyamatban” - fogalmazott Maia Sandu. Mint mondta, Moldova Transznisztria nélküli uniós csatlakozása után a Dnyeszter folyótól keletre is látják majd az életszínvonal növekedését, s ugyanazt az utat fogják követni. Az államfő abban bízik, hogy az Európai Tanács decemberben megszavazza a Moldovai Köztársaság és Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. 

Forrás: Wikipédia

Hétfőn  Mihai Răzvan Ungureanu volt román miniszterelnök is arról beszélt egy interjúban, hogy Moldovának fel kell adnia Transznisztriát az Európai Unióba való integráció érdekében. A politikus szerint a szakadár régió „egy ballasztot, mérgező elemet képvisel a Pruton túli fiatal demokrácia számára". Mint fogalmazott, Chișinăunak meg kell értenie, hogy a helyes út követéséhez néha áldozatokat kell hozni. „Transznisztria ilyen áldozattá válhat" - mondta Ungureanu.

Az Európai Unió moldovai képviseletének vezetője, Jānis Mažeiks is hasonlóan vélekedett. Bár kiemelte, hogy bízik a transznisztriai helyzet megoldásában még a Moldovai Köztársaság uniós csatlakozása előtt, lehetőségként említette a szakadár régió nélküli csatlakozást. 

Az 1990-es évek elején alacsony intenzitású konfliktus zajlott a moldovai fegyveres erők és a Dnyeszter folyón túli orosz ajkú szeparatisták között. Utóbbiakat Oroszország, de Ukrajna is támogatta. A konfliktus eredménye tűzszünet lett 1992-ben, melyet az orosz haderő körülbelül ezerötszáz „békefenntartóval” a mai napig „ellenőriz”. A mintegy 400 ezer lakosú régió, Tiraspol fővárossal még abban az évben kiáltotta függetlenségét, de azt egyetlen ENSZ-tagállam sem ismerte el. Transznisztriában tavaly a legmagasabb fokú készültséget vezették be, miután – állítólag ukrajnai hátterű – ismeretlen elkövetők több helyen is robbantottak. Kijevből cáfolták a tiraspoli gyanúsítást.

(Nyitókép forrása: Maia sandu Facebook oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?