Függetlenségének elismerését kéri Transznisztria a Moldovai Köztársaságtól

Függetlenségének elismerését, a két ország viszonyának rendezését kérte Kisinyovtól a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság (Transznisztria), miután a Moldovai Köztársaság benyújtotta EU-csatlakozási kérelmét, írta pénteken a Deschide.md portálra hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A tiraszpoli vezetés felrótta Kisinyovnak, hogy Európai Uniós csatlakozási kérelmét anélkül nyújtotta be, hogy párbeszédet folytatott volna a transznisztriai régióval vagy figyelembe vette volna a véleményét. A hivatalosan Moldovához tartozó szakadár köztársaság külügyminisztere közleményében a két állam helyzetének nemzetközi jogi rendezését sürgette.Tiraszpol | fotó: Flickr

A közlemény szerint a Moldovai Köztársaság csütörtökön benyújtott csatlakozási kérelmével azt jelzi, hogy hajlandó alávetni magát Brüsszelnek, és hagyja, hogy területét a Nyugat politikai-katonai és gazdasági célokra használja. Transznisztria párbeszédet kért a Moldovai Köztársaságtól annak érdekében, mint a közlemény fogalmazott, hogy átfogó államközi egyezmény szülessen, amely két független állam békés egymás mellett élését szabályozza. A külügyminiszter az Egyesült Nemzetek Szervezet (ENSZ), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a teljes nemzetközi közösség segítségét kéri a „több mint harminc éve létező valóság” elismertetésében, abban, hogy a Moldovai Köztársaság tartsa tiszteletben a transznisztriaiak önrendelkezési jogát és diplomáciai kapcsolatokat létesítsen, mint önálló állammal Transznisztriával.

Aurescu: Románia nyomatékosan támogatja a Moldovai Köztársaság szuverenitását

Románia nyomatékosan támogatja a Moldovai Köztársaság szuverenitását és területi integritását a nemzetközi szinten elismert határok között, jelentette ki pénteken Bogdan Aurescu román külügyminiszter az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozója előtt.

Mint mondta, egyeztetett moldovai kollégájával, Nicu Popescu külügyminiszterrel, és a brüsszeli találkozón is beszélni fog a témáról, ahogy arról is, hogy növelni kellene a Moldovai Köztársaság ellenálló-képességét, hiszen nagyszámú menekült érkezik a területére az ukrajnai fegyveres konfliktus miatt, emellett energetikai válság is fenyegetheti.

Aurescu továbbá üdvözölte a Moldovai Köztársaság Európai Uniós csatlakozási kérelmét, mint mondta, úgy véli, az ország jól felkészült partner és Románia támogatja abban, hogy az Európai Unió tagjává váljon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?