Románia is csatlakozott az ukrajnai orosz agressziót vizsgáló nemzetközi büntetőkeresethez

Románia is egyike annak a 39 országnak, amely felkérte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészét, indítson nyomozást az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban – közölte a külügyminisztérium.

A Római Egyezményben részes 39 ország az Ukrajna területén elkövetett népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények gyanúja miatt kérte a kivizsgálás megindítását az ICC főügyészétől, „többek között az Orosz Föderáció által Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben”.

Bogdan Aurescu külügyminiszter | Fotó: Agerpres

A kezdeményezéshez az Európai Unió valamennyi tagállama, továbbá az Egyesült Királyság, Kanada, Kolumbia, Costa Rica, Grúzia, Izland, Liechtenstein, Új-Zéland, Albánia, Ausztrália, Norvégia és Svájc is csatlakozott.

A keresetben a Római Egyezmény 13. és 14. cikkére hivatkoznak, illetve Ukrajna 2015. szeptember 8-án aláírt nyilatkozatára, amelyben elfogadta a bíróság joghatóságát az ország területén 2014. február 20-ától kezdődően zajlott események kivizsgálására.

„Ez a lépés is tükrözi a nemzetközi közösség eltökéltségét, hogy a nemzetközi jog és a nemzetközi igazságszolgáltatás eszközeivel is felelősségre vonja az Orosz Föderáció képviselőit az Ukrajna elleni agresszióért. A nemzetközi közösség ezzel is bebizonyítja, hogy kész szankcionálni a Kreml illetékeseinek felelőtlen tetteit, amelyek komoly fenyegetést jelentenek a világ békéjére és biztonságára” – jelentette ki a téma kapcsán Bogdan Aurescu külügyminiszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?