FRISSÍTVE – Csütörtökre halasztották a béketárgyalás második fordulóját

FRISSÍTVE: Csütörtökön érkeznek meg a tisztviselők a béketárgyalások következő fordulójára – közölte az orosz delegáció vezetője a TASZSZ hírügynökséggel. Az orosz hadsereg biztonsági folyosót biztosít az ukrán delegáció számára. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a két fél a tűzszünetről tárgyal majd – számolt be a Skynews brit hírcsatorna. Korábban az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója azt mondta, hogy szerda este tartják az ukrán–orosz tárgyalások második fordulóját, és a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában azt mondta: várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén. Az eseményeket folyamatosan követtük az orosz–ukrán hábor hetedik napján.

Forrás: tass.comOlekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az Ukrajna-24 állami televízióban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Ukrajna kitart álláspontja mellett. Egy orosz forrás kedden azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy az orosz–ukrán tárgyalások következő fordulóját a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puszcsa Nemzeti Parkban fogják tartani. Azért ott, mert 1991. december 8-án ott találkozott Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke, hogy aláírják a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

Kerszon orosz megszállása folyamatban van, a városban jelenleg harcok zajlanak – jelentette be a város polgármestere a helyi rádiónak. Igor Kolikajev szerint sokan meghaltak, köztük ukrán katonák és civilek is, a városvezetés most azon dolgozik, hogy a menekülni szándékozók számára biztonságos útvonalakat, a városban rekedtek számára pedig menedékhelyeket biztosítson | Fotó: Agerpres/EPA

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
22:07

Macron: az európai történelem revizionista olvasata táplálja a háborút

Emmanuel Macron francia államfő ismételten elítélte szerdán az Oroszország által Ukrajna ellen a múlt héten indított háborút, amelyet megfogalmazása szerint „Európa történelmének revizionista olvasata táplál”. „Oroszországot nem támadták meg, ő az agresszor, ez a háború nem a NATO és Oroszország közötti konfliktus, és még kevésbé nem a nácizmus elleni küzdelem, ez egy hazugság” – fogalmazott a francia köztársasági elnök a nemzethez intézett ünnepélyes televíziós beszédében. Emmanuel Macron elmondta: úgy döntött, kapcsolatban marad Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, „amennyire tud és amennyire szükséges” azért, hogy „meggyőzze őt, mondjon le a fegyverekről”, valamint, hogy „megelőzze a konfliktus kiszélesedését”. (MTI)

22:04

Ferenc pápa egészségügyi segélyt küld Ukrajnába

Egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló szállítmányt küld Ferenc pápa Lemberg városába, valamint az Ukrajnával szomszédos országokba. Az egészségügyi szállítmány egy részét Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője személyesen adta át a római ukrán közösség központjaként ismert Szent Zsófia-templomban. A templomban gyűjtik az Ukrajnába szánt segélyeket. A Vatikán az olaszországi ukrán közösség felhívására válaszolt, mely elsősorban egészségügyi cikkeket kért, többek között injekciós tűket, kötszereket, fertőtlenítőket. (hirado.hu)

21:49

Eladja a Chelsea-t Roman Abramovics

Szerda este Roman Abramovics, a Chelsea milliárdos orosz tulajdonosa hivatalos közleményben bejelentette, eladja a londoni futballklubot. Az 55 éves Abramovics a múlt szombaton az Oroszország által fehérorosz támogatással indított ukrajnai háború miatt még csak átadta az egyesület irányítását a klub jótékonysági alapítványának. Abramovics 2003-ban vásárolta meg a londoni együttest, amely azóta az angol bajnokságot és az FA Kupát ötször-ötször, a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa Ligát pedig egyszer nyerte meg. (hirado.hu)

21:27

Az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel szavazta meg Oroszország megrovását

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése elsöprő többséggel szavazta meg Oroszország megrovását Ukrajna inváziója miatt, és követelte, hogy Moszkva hagyja abba a harcot és vonja ki csapatait a térségből. A szervezet akciójának célja Oroszország diplomáciai elszigetelése – számolt be a Reuters.

A közgyűlésen 35 ország képviselője tartózkodott, további 5 ország – többek között Oroszország, Fehéroroszország és Szíria – pedig az állásfoglalás ellen szavazott. Bár a meghozott határozat betartása nem kötelező érvényű Oroszországra nézve, a döntésnek mégis politikai súlya van – tette hozzá a Reuters.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter bejegyzésében így írt a döntésről: „Dicsérem, hogy az ENSZ Közgyűlése példátlan többséggel jóváhagyta a határozatot, amely Oroszországtól követeli az Ukrajna elleni támadások azonnali leállítását. Hálás vagyok mindenkinek és minden államnak, aki támogatta a döntést.  Ők a történelem jó oldalát választották” – fogalmazott Zelenszkij. (hirado.hu)

21:17

Az ukrán delegáció várhatóan éjjel érkezik meg a tárgyalásokra

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint az ukrán delegáció már elhagyta Kijevet, de nem várható, hogy még szerdán megérkezzen a tárgyalás fehéroroszországi helyszínére. Az orosz delegáció már meg is érkezett Belovezsszkaja Puscsába. Vlagyimir Megyinszkij orosz főtárgyaló szerint az ukrán delegáció már úton van a tárgyalásokra, érkezésük március 3-án várható. Szintén a TASZSZ számolt be arról, hogy Megyinszkij közlése szerint várhatóan a tűzszünet és a humanitárius folyosók kérdését is napirendre tűzik a tárgyalófelek. (MTI)

21:15

Az oroszok elleni harcban elhunyt a 19 éves biatlonos

Az Ukrán Biatlonszövetség és a Nemzetközi Biatlonszövetség a hivatalos honlapján megerősítette a szomorú hírt, miszerint az oroszok elleni harcban, Harkiv közelében 19 évesen elhunyt a korábbi junior válogatott Jevgenyij Malisev.

21:14

A két fél veszteségeiről is közölt adatokat az orosz katonai szóvivő

Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt az orosz–ukrán háború hét napja alatt – állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda este ismertetett hadijelentésben. Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg. Az ukránok szerint több mint kétezer civil áldozata van az orosz bombázásnak. (MTI)

20:24

Zelenszkij az Európai Tanács elnökével egyeztetett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel egyeztetett, melyről Twitter-bejegyzésében írt: „Folyamatos kapcsolatban állok megbízható barátunkkal, Charles Michellel, akivel megbeszéltük Ukrajna jelenlegi helyzetét, valamint a diplomáciai erőfeszítéseket. Pozitív visszajelzéseket várunk Ukrajna európai uniós csatlakozásával kapcsolatban.” (hirado.hu)

20:11

Csütörtökre halasztották a béketárgyalás folytatását

Várhatóan csütörtökön érkeznek meg a tisztviselők a béketárgyalások következő fordulójára – közölte az orosz delegáció vezetője a TASZSZ hírügynökséggel. Az orosz hadsereg biztonsági folyosót biztosít az ukrán delegáció számára. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a két fél a tűzszünetről tárgyal majd – számolt be a Skynews brit hírcsatorna. Később az RT orosz közszolgálati csatorna közölte, hogy a tárgyalásokat egy nappal elhalasztották, csütörtökön érkezik az ukrán delegáció a megbeszélt helyszínre. Az RT tudósítója a lengyel–fehérorosz határ közeléből jelentkezett be, ahol a két fél tárgyalni fog. (hirado.hu/Index)

19:40

Johnson: Oroszország háborús bűncselekményeket követ el Ukrajnában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország háborús bűncselekményeket követ el az ukrajnai háborúban. Johnson ugyanakkor ismét kizárta, hogy a Nyugat repüléstilalmi övezetté nyilvánítsa az ukrán légteret, vagy egyéb módon közvetlenül, fegyveresen bekapcsolódjon az ukrajnai háborúba. (MTI)

19:18

Az EA törli az orosz és fehérorosz csapatokat számítógépes játékaiból

A világ legjelentősebb számítógépes sportjátékait gyártó EA úgy döntött, hogy alkalmazásairól eltávolítja az orosz és fehérorosz csapatokat a labdarúgó (FIFA) és jégkorongos (NHL) 2022-es platformjairól az ukrajnai háború miatt. Az EA Sports jelezte, hogy szolidaritást vállal az ukrán néppel, a békére és Ukrajna inváziójának befejezésére szólít fel. „A közösségeinket naprakészen fogjuk tájékoztatni a megtett lépésekről, és köszönjük a játékosoknak a türelmet, amíg dolgozunk a frissítéseken” – írták. (MTI)

19:09

Kedvezményeket jelentett be az IT-vállalatoknak az orosz miniszterelnök

Három évre mentesül a nyereségadó megfizetése és a hatósági ellenőrzés alól minden orosz IT-vállalat – jelentette be szerdán Mihail Misusztyin orosz kormányfő a vonatkozó elnöki rendeletet ismertetve. Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy az IT-cégek kedvezményes hiteleket kapjanak, kedvező feltételekkel. A kamatláb nem haladja meg a 3 százalékot.

Az informatikai vállalatok alkalmazottai kedvező jelzáloghitelt vehetnek fel, és mentesülnek a katonai szolgálat alól arra az időre, amíg orosz vállalatnál dolgoznak. Az adókedvezményeket kiterjesztik a mobilalkalmazások fejlesztőire és a hazai megoldások megvalósításában, telepítésében és tesztelésében részt vevő szervezetekre is.

„Természetesen Oroszország gazdasága komoly nyomás alatt áll, mondhatnám, komoly csapás érte. Azonban van biztonsági tartalék, vannak lehetőségek, tervek és energikus munka zajlik, talpon fog maradni” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak. Peszkov Joe Biden amerikai elnök kijelentésére reagált, miszerint az orosz gazdaság „a szankciók után megingott”.

Az Északi Áramlat-2 gázvezeték tanúsításának leállításával kapcsolatban Peszkov azt mondta, hogy a „józan ész és a gazdasági célszerűség” szerint a létesítményt a lehető leghamarabb el kellene indítani, ám „a hisztérikus valóság ezt egyelőre lehetetlenné teszi”.  A projekt halálával kapcsolatos kijelentésekre azt felelte, az infrastruktúra minden szempontból elkészült, és a helyén lesz, nem fog eltűnni. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország is ellenszankciókat fog bevezetni, amelyek segítenek minimalizálni az ellenséges jellegű lépések kockázatait és következményeit, és a gazdaság megingása ellen hatnak. (MTI)

19:04

Luxemburg külügyminisztere szerint Putyin „kiiktatása” lehet az egyetlen kiút a háborúból

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerdán egy interjúban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „fizikai kiiktatása” lehet az egyetlen módja az ukrajnai háború befejezésének – jelentette a Luxemburg Times nevű hírportál. (MTI)

18:44

Kreml: az orosz küldöttség kész folytatni a tárgyalásokat

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy nem lehet kizárni az Oroszország és a NATO közötti incidensek lehetőségét, amelyek a feszültség fokozódásához vezethetnek. Mint mondta, Moszkva „rendkívül nyugtalanítónak” tartja az Ukrajnába irányuló európai fegyverszállításokat. Ugyanakkor a józanság jeleként értékelte azokat a NATO részéről elhangzott nyilatkozatokat, amelyek szerint a szövetség nem tervezi vagy szándékai között nem szerepel a konkrét katonai beavatkozás. (MTI)

18:28

Bukarestbe érkezik az EB elnöke és az ENSZ menekültügyi főbiztosa

Bukarestbe érkezik az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen, valamint az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi. Az Elnöki Hivatal közleménye értelmében Ursula von der Leyent csütörtökön 10 órakor Klaus Iohannis elnök fogadja a Cotroceni-palotában, ahol négyszemközti és hivatalos megbeszélést folytatnak, majd közös sajtótájékoztatót tartanak. Csütörtökön 12 órakor az ENSZ menekültügyi főbiztosát, Filippo Grandit fogadja a román államfő. (Agerpres)

17:54

Német védelmi miniszter Romániában: Putyint meglepte a NATO és az EU egysége

A NATO és az Európai Unió bebizonyította egységét és eltökéltségét, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig nem számolt ezzel, amikor elkezdte valóra váltani nagyhatalmi fantáziáit – jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, ahol román kollégája, Vasile Dîncu társaságában felkereste a NATO-parancsnokság alatt szolgáló német katonákat. (MTI)

17:26

Elsötétítéssel nehezítik az orosz vadászpilóták dolgát

Kedd estétől kikapcsolták a világítást a román–ukrán határ mentén fekvő Galac jelentősebb létesítményeiben. Kialudtak a fények a Dunán átívelő függőhídon, a hajógyárban és a folyami kikötőben, de a tévétorony és a kompkikötő kivilágítását is lekapcsolták. A városvezetés célja, hogy az orosz vadászrepülő-pilóták az éjszakai hadműveletek során ne tudják tájékozódási pontként használni a létesítményeket, amelyek a sötétben, nagy magasságból jókora távolságból is láthatók. A döntésben közrejátszhatott az is, hogy kedden a román határtól mindössze 15 kilométernyire orosz rakétatámadás érte a Loscsinyivka település mellé telepített ukrán katonai radarállomást. (hirado.hu)

16:32

Lavrov: a harmadik világháború nukleáris és pusztító lenne

A harmadik világháborút atomfegyverekkel vívnák, és pusztító hatása lenne – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán a Daily Mail című brit napilap szerint. A lap emlékeztetett arra, hogy a genfi leszerelési konferencián kedden lejátszott videóüzenetében Lavrov azt mondta: elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van. Azt hangoztatta, hogy az amerikai atomfegyverek európai állomásoztatása megsérti az atomsorompó-szerződést. Sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba, valamint a kapcsolódó európai infrastruktúra megsemmisítését. (MTI)

16:05

Az EU felfüggesztette a Russia Today és a Szputnyik uniós műsorszolgáltatását

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az Russia Today (RT) orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban - közölte az uniós tanács szerdán.

Leszögezték: a korlátozó intézkedések „mindaddig érvényben maradnak, amíg az Ukrajna elleni orosz agresszió véget nem ér”, és amíg „Oroszország meg nem szünteti a nevezett csatornákon keresztül az EU és tagállamai ellen folytatott dezinformációs és manipulációs tevékenységeit”.

15:41

Szlovákia hazaköltöztette kijevi külképviseletét

Evakuálta kijevi nagykövetségét Szlovákia, a külképviseletet szállító konvoj már hazafelé tart - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Ivan Korcok külügyminiszter közlésére hivatkozva szerdán.

Ivan Korcok a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt elmondta: a döntést a biztonsági részleg helyzetértékelése alapján hozták meg, a kivitelezéssel eddig a megfelelő biztonsági helyzetre vártak. A miniszter közölte azt is, hogy a hazaszállítást kivitelező diplomáciai konvoj tíz autóból áll, s 26 személyt szállít, köztük a szlovák külképviselet dolgozóin kívül más állampolgárokat - brit és német újságírókat, illetve ukrán állampolgárokat - is.

Korcok egyidejűleg bejelentette: Szlovákia megszünteti az orosz diplomaták vízummentességét. Hozzátette: ez esetben egy, az Európai Unió (EU) többi országával egyeztetett lépésről van szó. (MTI)

15:13

Az EU orosz bankokat zárt ki a SWIFT-rendszerből

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az Európai Unió Tanácsa több kulcsfontosságú orosz bankot kizárt a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből - közölte az uniós tanács szerdán. A korlátozó intézkedés megtiltja a pénzügyi adatok cseréjét és szolgáltatások nyújtását a Bank Otkritie, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Rossiya Bank, a Sovcombank, a Vnyesekonombank (VEB), valamint a VTB BANK számára. Megakadályozza, hogy a felsorolt bankok pénzügyi tranzakcióiókat bonyolítsanak világszerte a SWIFT rendszeren keresztül.

A tilalom a kihirdetését követő tizedik napon lép hatályba, és minden olyan Oroszországban letelepedett jogi személyre, szervezetre vagy szervre vonatkozik, amelynek többségi tulajdonosa közvetlenül vagy közvetve e bankok valamelyike.

A tanács megtiltja a befektetést az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által társfinanszírozott projektekbe, vagy az azokhoz történő bármilyen hozzájárulást. Ugyancsak megtiltották euróban denominált bankjegyek eladását, szállítását, átruházását vagy exportálását Oroszország vagy bármely oroszországi természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv számára, beleértve az orosz kormányt és az Orosz Központi Bankot. (MTI)

14:52

Három kamion magyar humanitárius segély érkezik rövidesen Kárpátaljára

Kimondottan Kárpátalja szükségleteinek kielégítését szolgáló három kamion segélyszállítmány érkezését jelentette be Viktor Mikita kormányzó, miután találkozott Bacskai József ungvári főkonzullal.

A megyei katonai közigazgatás vezetője közleményében rámutat, hogy a Magyarországról érkező humanitárius segélyszállítmányokat a harci cselekmények övezetébe, a Kárpátok hágóin túlra irányítják. A rövid időn belül a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyébe érkező, élelmiszerekből, higiéniai szerekből és gyógyszerekből álló három kamion viszont kizárólag Kárpátalja szükségleteinek kielégítésére szolgál majd.

Viktor Mikita szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy jelenleg 60 ezer menekült tartózkodik Kárpátalján, egy részük azonnal továbbindul a szomszédos országok, mindenekelőtt Magyarország és Szlovákia felé. Ellátásukat, szállításukat az önkéntesek segítségével sikerül megoldani - húzta alá a megyevezető. (MTI)

 

14:51

Paralimpia 2022: indulhatnak az oroszok, de nem hazájuk zászlaja alatt

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdai döntése nyomán az orosz, valamint a fehérorosz sportolók is semleges színekben vehetnek részt a pénteken kezdődő pekingi paralimpiai játékokon.

14:24

Találat érte a Babij Jar-i holokauszt emlékművet

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban - jelentette a Jerusalem Post című izraeli lap.

A Babij Jar nevű városszéli szakadékban 1941. szeptember 29-én és 30-án 33 771 kijevi zsidót gyilkoltak meg a náci megszállók, majd holttesteiket egyszerűen elásták.
14:11

Ezt kéri honfitársaitól a bebörtönzött Alekszej Navalnij

Navalnij „őrült cárnak” nevezte Vlagyimir Putyin elnököt, és azt kérte, mostantól minden hétköznap este hétkor és minden hétvégén délután kettőkor menjenek ki városuk főterére, vagy ha külföldön tartózkodnak, az orosz nagykövetség elé, hogy így tiltakozzanak az orosz–ukrán háború ellen.

13:45

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség kizárta az orosz csapatokat

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kizárta eseményeiről az orosz csapatokat az ukrajnai háború miatt.

A FIBA döntéshozó szerve, a Central Board március 25-i ülésén határoz a folytatásról, míg az európai tagszervezet döntéseit a következő napokban jelentik be. Ekkor derül ki, hogy miként folytatódik a női Euroliga, melynek jövő kedden rajtoló negyeddöntőjében a Sopron Basket is érdekelt. A kontinentális elitsorozatban így később válik bizonyossá, hogy milyen következményei lehetnek a címvédő és veretlen Jekatyerinburg, valamint a Dinamo Kurszk kizárásának.

A FIBA egy nappal ezelőtt arra kérte a nemzetközi sorozatokban még érdekelt klubokat, hogy függesszék fel minden soron következő mérkőzésük szervezési feladatait. (MTI)

13:43

Lengyelország uniós embargót sürget az orosz szénimportra

Európai uniós embargót szorgalmazott szerdán az orosz szénimportra Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel a délkelet-lengyelországi Rzeszówban tartott közös sajtóértekezleten.

A Michellel folytatott tárgyalásokat követő repülőtéri sajtókonferencián Morawiecki elmondta: egyeztettek az ukrajnai háború több vonatkozásáról, a Lengyelország által nyújtott humanitárius segítségen kívül az Oroszországgal szembeni szankciókról is.

Morawiecki minél messzemenőbb uniós szankciókat szeretne "az orosz háborús gépezet megállítása érdekében". Az újabb szankciócsomagnak szerinte az orosz kőolaj-, földgáz- és szénszállításokat kell érintenie. A kormányfő megismételte a keddi brüsszeli látogatása során már megfogalmazott igényét, hogy az Európai Bizottság (EB) hirdessen behozatali tilalmat az orosz szénre.  

Lengyelország szénalapú energiarendszere részben behozatalból fedezi szükségleteit, az import fő forrása éppen Oroszország volt eddig. Morawiecki közölte: Varsó az orosz szénimport azonnali leállítását akarja, ennek kiváltása érdekében szerdán Scott Morrison ausztrál kormányfővel egyeztetett ausztrál szén lengyelországi behozataláról.

Újságírói kérdésre Morawiecki elmondta: a szénembargó lengyelországi meghirdetéséhez szükség van arra, hogy az EB "egy szó erejéig" biztosítsa Varsót arról, hogy emiatt nem rónak ki büntetést vele szemben. Az EB jóváhagyása azért szükséges, mert a téma a nemzetközi kereskedelem eleme, vagyis az EU-ra átruházott hatáskörbe tartozik - magyarázta. (MTI)

13:39

Spanyolország is küld fegyvereket Ukrajnába

Spanyolország is küld fegyvereket az „ukrán ellenállásnak”, amellett, hogy tagállamként részt vesz az uniós fegyverszállításban Ukrajna számára - közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol törvényhozásban szerdán Madridban.

A parlament ülését azért hívták össze, hogy a kormányfő beszámoljon a kialakult háborús helyzetről és ismertesse az európai, valamint a spanyol válaszlépéseket. Mint mondta, Spanyolország 150 fővel növeli a Lettországban NATO-missziót teljesítő katonáinak számát.

Pedro Sánchez felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal engedje szabadon a háború ellen tiltakozó oroszokat, és szolidaritását fejezte ki az orosz népnek is, amely szerinte "elnökének birodalmi törekvései miatt" szintén elszenvedője a háború következményeinek. (MTI)

13:38

Közös közleményben biztosította támogatásáról Ukrajnát az IMF és a Világbank

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Krisztalina Georgieva és a Világbank-csoport elnöke, David Malpass közös nyilatkozatban ítélte el az ukrajnai háborút. „Mély megdöbbenéssel és szomorúsággal látjuk az ukrajnai háború emberi és gazdasági áldozatokkal járó pusztításait. Emberek halnak meg, sebesülnek meg és kényszerülnek menekülésre, az ország infrastruktúrájában pedig óriási károk keletkeznek. Az ukrán nép mellett állunk ezekben a szörnyű napokban” – írja az IMF és a Világbank közös közleménye.

A dokumentum megállapítja, hogy a háború más országokra is jelentős hatással lesz. A nyersanyagárak emelkednek, és fennáll a veszélye, hogy tovább fokozzák az inflációt, amely leginkább a szegény rétegeket sújtja majd. A konfliktus elhúzódása esetén pedig a pénzügyi piacok zavarai is tovább súlyosbodnak. Az elmúlt napokban bejelentett szankcióknak szintén jelentős gazdasági hatásuk lesz.

„Felmérjük a helyzetet, és nemzetközi partnereinkkel megvitatjuk a megfelelő politikai válaszlépéseket. Intézményeink együtt vizsgálják Ukrajna megsegítésének lehetőségeit finanszírozási és szakpolitikai területeken, és a lehető leghamarabb növelni fogjuk a támogatást. Napi kapcsolatban állunk a hatóságokkal a válságintézkedésekről” – fogalmaz a közlemény. (MTI)

13:18

Ciucă: több mint 118 ezer ukrán menekült érkezett Romániába

Szerda reggelig több mint 118 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, és 39 százalékuk, több mint 46 ezer személy tartózkodik jelenleg is az országban, közülük mintegy 18 ezren gyerekek – nyilatkozta szerdán Nicolae Ciucă. A miniszterelnök szerint az ország uniós segítséget kaphat a helyzet kezelésére. (Agerpres)

12:53

Ukrán jelentés: eddig 5840 orosz katona vesztette életét a harcokban

Az ukrán katonai erők legfrissebb jelentése szerint az invázió kezdete óta összesen 5840 orosz katona vesztette életét a harcokban. A BBC News azt írja, lehetetlen megerősíteni ezeket az adatokat, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma ugyanakkor azt állítja, hogy a moszkvai erők súlyos veszteségeket szenvedtek az ukrajnai offenzívában.

Fotó: Agerpres/EPA

12:26

Kimenekített zsidó árvákat fogadtak az ukrán-román határon az izraeli hatóságok

Az ukrán-román határon fogadták az izraeli hatóságok azt a több mint száz zsidó árvát, akiket az ukrajnai Zsitomirból menekítettek ki – idézte szerdán a DPA az izraeli külügy közleményét. Yair Lapid, Izrael külügyminisztere a Twitteren számolt be arról, hogy a gyerekeket pokrócokkal és meleg ruhákkal fogadták a határon. A gyerekek végső úti célja Izrael.

Az árvákat Roni Shabtai, Izrael romániai konzulja is fogadta a határon, aki továbbindulásuk előtt „boldogabb életet” kívánt nekik. (Agerpres)

12:25

Mégis sor kerülhet az orosz-ukrán béketárgyalás második fordulójára

Az orosz és az ukrán delegáció közötti béketárgyalások második fordulójára mégis sor kerülhet szerdán délután a Kreml bejelentése szerint - közölte az EFE hírügynökség.

„Ma (szerdán –szerk. megj.), a nap második felében, este felé a mi küldöttségünk a helyszínén lesz, és várja az ukrán tárgyalófeleket” – mondta sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov nem árulta el azt, hogy pontosan hol kerülhet sor a találkozóra, amelynek első fordulójára február 28-án került sor a fehérorosz-ukrán határon.

Mihailo Podoliak ukrán elnöki tanácsadó a maga részéről azt mondta a Reutersnek, hogy az orosz féllel való további tárgyalások lehetőségéről tárgyalnak, de „érdemi napirendre” van szükség.

12:01

Ingyenes segélyvonalak indultak Romániában az ukrajnai menekültek számára

Román, ukrán és orosz nyelvű ingyenes segélyvonalakat és egy weboldalt indított szerdán két nemzetközi cégcsoport romániai leányvállalata az ukrajnai menekültek számára.

A honlap fejlesztőinek tájékoztatása szerint az 0800 360 880-as szám Romániából, a 0800 801 489-as szám pedig Ukrajnából hívható közvetlenül telefonon naponta 8 és 18 óra között. A vonalakat használhatják más országok Ukrajnában tartózkodó állampolgárai is, ha Romániába készülnek, és információkra, segítségre van szükségük.

A két számot hívhatják azok a román állampolgárok is, akik az országba érkezett ukrajnai menekülteken szeretnének segíteni. Felajánlásaikat a https://refugees.ro/ weboldalon összesítik. (Agerpres)

11:10

FRISSÍTVE - Elhalasztották az újabb orosz-ukrán tárgyalást

FRISSÍTVE: A TASZSZ orosz hírügynökség információi szerint elhalasztották a szerdára tervezett orosz-ukrán tárgyalásokat. „Nem beszélhetünk törlésről, egyszerűen arról van szó, hogy az  egyeztetést egy későbbi időpontra toltuk” – mondta a TASZSZ-nak egy orosz diplomáciai forrás.

A TASZSZ szerint az újabb egyeztetésnek is Fehéroroszország lesz a házigazdája, az orosz hírügynökség arról ír, hogy a nyugat-fehéroroszországi Bialoweza-erdőben ülnek majd tárgyalóasztalhoz a felek. 

Mint korábban írtuk, az orosz és ukrán tárgyalódelegáció első, az fehéroroszországi Gomelben tartott egyeztetése eredménytelenül zárult, a felek akkor csak abban tudtak megegyezni, hogy a közeljövőben ismét találkoznak.

Volodimir Zelenszkij urán elnök kedd délután a Reuters hírügynökségnek adott interjújában azt kérte az oroszoktól, hogy állítsák le a bombázásokat, mielőtt megkezdik a további tárgyalásokat a két ország között. „Legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz” – mondta a Reutersnek.

Zelenszkij arra kérte a NATO-tagokat, hogy tiltsák ki az orosz repülőket a légterükből, ezzel meg tudnák akadályozni az orosz légierő mozgásait. (Reuters, TASZSZ)

10:51

453 ezren érkeztek eddig Ukrajnából Lengyelországba

Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt - közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán.

Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak szerda reggel adott interjúban elmondta: a keddi adatok kétezer fővel alacsonyabbak, mint az előző napiak. Közölte azt is, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország hány ukrajnai menekültet fogadhat be, Szefernaker úgy válaszolt: „meg kell tenni mindent, hogy ellássuk az összes, nálunk menedéket kereső embert”.

A lengyel katolikus Caritas igazgatója, Marcin Izycki atya keddi bejelentése szerint kétezer gyermek érkezik Lengyelországba az ukrajnai gyermekotthonokból, első csoportjukat szerdán várják. A gyermekeket a Caritas központjaiban és a női szerzetesrendeknél szállásolják el.

Kedden a lengyelországi SOS-Gyermekfalu képviselője közölte a PAP hírügynökséggel, hogy megérkezett Lengyelországba a szervezet kimenekítési programja keretében az első, 40 gyermekből és 5 nevelőszülőből álló csoport, és úton van egy hasonló létszámú további csoport is. (MTI)

10:25

Az ukrán Jelina Szvitolina „hazafias küldetésből” győzte le az orosz Anasztaszija Potapovát

Jelina Szvitolina megnyerte az orosz Anasztaszija Potapova elleni nyitómeccsét a mexikói Monterrey Openen. A torna első számú kiemeltje csak azt követően vállalta az indulást, hogy kérésére a mexikói szervezők és a WTA biztosította, ellenfele nem indulhat orosz színekben, neve mellett nem jelenik meg az orosz zászló.

Az ukrán nemzeti színekben pályára lépett Szvitolina a győzelméért járó nyereményt felajánlotta országa hadseregének. A verseny után azt mondta, a hazájáért teljesített küldetésként élte meg a meccset. 

Monterrey Open, első forduló
Jelina Szvitoliva–Anasztaszija Potapova 6-2, 6-1

10:16

Áder: a magyar emberek jól vizsgáznak nemzeti összefogásból

A magyar emberek segítőkészsége óriási, Magyarország most is jól vizsgázik nemzeti összefogásból - mondta az államfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán az ukrajnai háború menekültjeinek nyújtott magyarországi segítséggel összefüggésben.

Áder János kiemelte: a magyar emberek az elmúlt évtizedekben többször tettek tanúbizonyságot óriási segítőkészségről, akár természeti katasztrófa, akár háborús konfliktus, akár járvány miatt bajba került embereknek kellett segíteni. Úgy fogalmazott: a "nemzeti összefogásnak országon belül és határon túl is komoly hagyománya van Magyarországon", ebből a "magyar emberek kivétel nélkül mindig jól vizsgáztak". Hozzátette: "erre joggal büszkék lehetünk".

Az államfő és felesége magánvagyonából egymillió forintot ajánlott fel a menekültek megsegítésére.

A köztársasági elnök mindenkit arra kért, a "kipróbált", a segítségnyújtásban nagy tapasztalattal bíró segélyszervezeteken keresztül adakozzon, hogy a segítség biztosan célba érjen. Áder János nyugalomra is intett, mert  - mint mondta -, a háborús helyzetből ugyan logikusan következik a félelem, "nem érdemes egy bajból kettőt csinálni". Azt is kérte, hogy mindenki igyekezzen pontos információkat szerezni, és nem felülni az álhíreknek. (MTI)

10:02

Havi 3 ezer eurós fizetést kapnak az ukrán katonák

Ukrajna havi 100 000 hrivnyát (3 ezer eurót) fizet a katonáknak, egyszeri 15 millió hrivnyát (450 ezer eurót) pedig a háborúban elesett hazafik családtagjainak.

A határozat értelmében hadiállapotban idején az Ukrán Fegyveres Erők, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a Külügyi Hírszerző Szolgálat, a Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának, a Nemzeti Gárda, az Ukrán Állami Határőrszolgálat, az Állambiztonsági Főosztály, az Állami Különleges Hírközlési Főosztály, Információvédelmi Szolgálat, az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat és a Rendkívüli Helyzetek Szolgálat alkalmazottai, valamint a rendőrök havi 30 000 hrivnya (900 euró) kiegészítő bérezést kapnak.

Azok a katonák, akik közvetlenül részt vesznek a harcokban, vagy biztosítják a nemzetbiztonsági és védelmi intézkedések végrehajtását, a fegyveres agresszió visszaverését havi 100 000 hrivnyás (3000 euró) juttatásban részesülnek.

A háborúban elesett katonák családjai 15 millió hrivnya (450 ezer euró) egyszeri pénzbeli kártérítést kapnak, amelyet egyenlő arányban osztanak szét minden kedvezményezett között. (kiszo.net)

09:50

Herszon bevételéről számolt be az orosz hadsereg

Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg - jelentette be szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is.

A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg.

09:25

Találat érte a harkivi rendőrkapitányságot

A BBC arról ír az UNIAN ukrán hírügynökség alapján, hogy szerda reggel találat érte a harkivi rendőrség épületét. A polgármester szerint legalább 21 ember halt meg és további 112 megsérült.

Anton Herasenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint a szemközti Karazin Egyetem épülete is lángokban áll a támadás következtében. (BBC/UNIAN)

09:21

Mit kell tudni a Kijev felé tartó orosz konvojról?

Többnyire teherautókból áll, így inkább logisztikai céljai lehetnek a Kijev felé tartó 64 kilométeres orosz konvojnak – állapították meg a brit McKenzie Intelligence Services (MIS) szakértői azoknak a műholdas felvételeknek az alaposabb megvizsgálása után, amelyek korábban világszerte pánikot keltettek.

08:52

Kedden több mint 4 ezer menekült érkezett Budapestre

Az ukrajnai háború elől kedden 4058 ember, köztük 532 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon szerdán. Azt írták, hogy a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük hét gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tudatta a rendőrség. A közlemény szerint a BRFK és a Készenléti Rendőrség erői a pályaudvarokon segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket, valamint biztosítják a közrendet.

A menekültek ellátása, szállítása, elszállásolása érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - írták.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

08:41

Ez a helyzet jelenleg

Az angol közszolgálati csatorna (BBC) honlapjáról kölcsönöztük az alábbi térképet.

Az Institute for the Study of War szakemberei szerint Harkiv, Szumi és Mariupol védői egyelőre még tartják magukat az orosz túlerővel szemben. (BBC)

 

08:40

A Wizz Air 100 ezer ingyen repülőjeggyel segíti az ukrán menekülteket

A Wizz Air 100 000 ingyenes jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel - közölte a légitársaság az MTI-vel.

Azok az ukrán menekültek, akik repülőjegyet szeretnének foglalni, további információt a https://wizzair.com/#/rescue weboldalon találnak. A 100 ezer ingyenes jegy mellett a társaság minden járatára különlegesen kedvezményes díjszabást biztosít a menekülőknek. A sikeres foglaláshoz szükséges az ukrán útlevél vagy személyi igazolvány száma, és ezen iratokat a felszállás előtt minden esetben fel is kell mutatni - jelezte a Wizz Air. (MTI)

08:23

Orosz csapatok szálltak le Harkivban

Az ukrán hatóságok szerint helyi idő szerint hajnali 3 óra körül orosz légi egységek szálltak le Harkiv városában, és heves harcokba keveredtek az ukrán erőkkel, akik a 1,5 milliós várost védik. Az állami speciális kommunikációs ügynökség szerint az orosz katonák megtámadták a katonai orvosi klinikai központ kórházát is.

Az Ukrajna keleti részén fekvő Harkivban egész kedden heves harcok zajlottak, egy harckocsizó egység bázisát rakétacsapás érte, a repteret szétlőtték, a reggeli, főteret ért légi csapásban pedig tízen meghaltak. (BBC)

08:16

Körbezárták Mariupolt

Körbezárták az orosz erők a stratégiai fontosságú Mariupolt. A 430 ezer lakossággal rendelkező dél-ukranjai városból értkező jelentések szerint a települést keletről a donbaszi szeparatisták, délről pedig a Kírm-félszigetről érkező orosz reguláris hadsereg támadja.

Az Azovi-tenger partján elterülő, ipari központként is funkcionáló város kiemelt stratégiai célpont, heves harcok dúlnak itt az invázió kezdete óta, hiszen az elfoglalása lehetővé tenné Oroszország számára, hogy folyosót hozzon létre a Krím és a szárazföld között.

Kapcsolódók

Kimaradt?