Megkezdődtek az orosz-ukrán tárgyalások a fehérorosz-ukrán határon

Romániai idő szerint déli 12 óra után kezdődött meg az ukrán-fehérorosz határon az ukrán–orosz béketárgyalás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen nem vesz részt az egyeztetésen, ott van viszont az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov, Mihajlo Podoliak, az ukrán elnöki hivatal vezetője, Mikola Tocsickij külügyminiszter-helyettes, illetve David Arahamija, az ukrán elnök mögött álló kormánypárt frakcióvezetője is.

Orosz oldalról Vlagyimir Medinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti a Kreml küldöttségét. Ő annyit mondott előzetesen, hogy „Oroszország érdekelt abban, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél érdekeit szolgálja”.

A BBC szerint így néz ki jelenleg Ukrajna térképe

A brit közszolgálati televízió (BBC) a londoni székhelyű Institute for the Study of War adatai alapján térképet készített a jelenlegi hadiállapotról.

A vasárnap esti hadiállapotot mutató fenti ábrán pirossal vannak jelölve az oroszok által elfoglalt területek. Az orosz hadsereg a legnagyobb sikereket délen könyvelhette el, ahol a Krím-félszigetről betörő csapatok közel állnap ahhoz, hogy hídfőt hozzanak létre a 2014-ben elfoglalt félsziget és a donyecki ésd luhanszki oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területekkel. Ehhez feltétlenül szükséges volna Mariupol bevétele, ahol viszont az ukrán védelmi erők erőteljes ellenállásába ütköztek. 

Északon Kijev és Harkov városai számítanak stratégiai fontosságú településeknek, mindkét esetben az ukránok több orosz rohamot is visszavertek az elmúlt napokban. (BBC)

Ukrajna gyorsított csatlakozást kér az EU-hoz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő délelőtt országa felvételét sürgette az Európai Unióba. A napokban már többször kérte, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhassanak, most így fogalmazott: „Az Európai Unióhoz fordulunk Ukrajna azonnali csatlakozásáért egy új különleges eljárás keretében. Célunk, hogy együtt legyünk minden európaival, és ami a legfontosabb, hogy egyenlő feltételek mellett. Biztos vagyok benne, hogy ez igazságos. Biztos vagyok benne, hogy lehetséges.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap azt mondta erről, hogy Ukrajnának szerinte is az Európai Unióban lenne a helye, de némileg hűtötte a kedélyeket azzal, hogy hangsúlyozta: erre idővel kerülhet sor. Más európai politikusok ugyanakkor Zelenszkijhez hasonlóan gyorsítanák az eljárást, Andrzej Duda lengyel elnök például szombaton azt javasolja, hogy az EU haladéktalanul kezdje meg Ukrajna tagfelvételi eljárását, így a tagjelöltté váló ország hozzáférhetne a helyreállítási alapokhoz. Hétfőn pedig Charles Michel, az Európai Tanács elnöke már arról beszélt, hogy mindenképpen fognak vitát tartani Ukrajna esetleges csatlakozásáról, hozzátéve, hogy már így is nagyon erős együttműködés van az ország és az EU között.

Az Airbnb 100 ezer menekültnek nyújt átmeneti szállást

Az Airbnb ingyenes, rövid távú szállást kínál akár 100 ezer Ukrajnából menekülő ember számára - jelentette be az Airbnb.org nonprofit szervezet és az Airbnb szálláshely-szolgáltató portál hétfőn. 

A közlemény szerint a szállásokat az Airbnb, az Airbnb.org Refugee Fund adományozói és az Airbnb.org szállásadóinak felajánlásai teszik ki. Aki szeretné támogatni ezt az erőfeszítést otthona felajánlásával, az Airbnb.org-on tájékozódhat - közölték.

Hétfőn a szervezetek irányítói levelet küldtek Európa vezetőinek, elsőként Lengyelország, Németország, Magyarország és Románia vezetőinek, amelyben felajánlották támogatásukat a menekültek határokon belüli befogadásában - jelezték. Szorosan együttműködnek a kormányokkal annak érdekében, hogy az egyes országok sajátos igényeit a lehető legjobban támogassák.

Az elmúlt öt évben az Airbnb és az Airbnb.org több mint 54 ezer menekültet és menedékkérőt - többek között Szíriából, Venezuelából és Afganisztánból - juttatott ideiglenes lakhatáshoz partnerein keresztül a közlemény szerint. (MTI)

Zuhanórepülésben az orosz rubel

Az orosz rubel hétfőn 40 százalékkal 118,6 dollár/rubelre, rekordalacsony szintre esett, miután az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik szombaton megállapodtak abban, hogy a legfontosabb orosz bankokat kivonják a SWIFT bankközi rendszerből, és befagyasztják az orosz központi bank eszközeit is, korlátozva ezzel az ország lehetőségét arra, hogy hozzáférjen tengerentúli tartalékaihoz. (MTI)     

Erdélyben is elérhetetlenné vált a Russia Today

Fél nappal azután, hogy Ursula von der Leyen bejelentette az orosz propagandagépezet részének tekintett hírportálok blokkolását, Erdélyben is elérhetetlenné vált a Russia Today hírtelevízió honlapja, az rt.com címre kattintó látogatót az alábbi kép fogadja.

 

Izrael megszavazza Oroszország elítélését az ENSZ-ben

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter közölte, hogy Izrael megszavazza Oroszország elítélését az ENSZ-ben - jelentette a katonai rádió hétfőn. Lapid a rádióban is közvetített beszédében kijelentette: várhatóan hétfőn vagy kedden tartják a szavazást az ENSZ-ben, ahol "Izrael a világ népeinek nagy többségével együtt támogatni fogja az orosz lépést elítélő határozatot".

„Izrael alaposan megvizsgálja az Oroszországgal szembeni szankciók jelentőségét. Létrehoztunk egy minisztériumközi csoportot, amely tanulmányozza a szankciók hatásait és következményeit az izraeli gazdaságra és politikára" - mondta a külügyminiszter az Oroszországgal szemben a világ nyugati országainak jelentős részében már bevezetett megszorító intézkedésekről. A külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Jeruzsálem minden lehetséges módon kész Ukrajna megsegítésére, mert ez történelmi, az értékeken alapuló, erkölcsi kötelesség.

Nehéztüzérséggel lövik az oroszok Harkovot

Roman Abramovics segítene a béketárgyalásokban

Elfogadta azt az ukrán kérést, mely a béketárgyalások előmozdítását célozza Roman Abramovics – közölte az orosz milliárdos szóvivője a Reuters szerint. A Chelsea zsidó származású, izraeli állampolgársággal is rendelkező tulajdonosát Ukrajna a zsidó szervezetek segítségével érte el. Azt egyelőre nem tudni, hogy az üzletembernek milyen szerepe van az oroszok és az ukránok között hétfőn megkezdődött tárgyalásokban, melyek a fehérorosz határ közelében zajlanak.

Az ukrán elnöki hivatal az azonnali tűzszünetet és az oroszok kivonulását szeretné elérni a tárgyalásokon, míg Oroszország nem közölte pontosan mit vár a megbeszéléstől.

Oroszország lezárta légterét 36 ország előtt

Hétfőn Oroszország lezárta a légterét 36 ország előtt – jelentette be az orosz légügyi hatóság, a Roszaviacija, válaszul az Európai Unió előző napi döntésére. A 36 ország között ott vannak az Európai Unió tagállamai, így Magyarország és Románia is, továbbá Nagy-Britannia, Albánia és Norvégia is.

A bejelentés és a lista itt található.  

(Címlapfotó forrása: orosz külügyminisztérium) 

Kapcsolódók

Kimaradt?