Transznisztria egy lépéssel közelebb került Oroszországhoz

Aláírta az Oroszországhoz való csatlakozást kimondó rendeletet Jevgenyij Sevcsuk, a szakadár Dnyeszteren Túli Köztársaság elnöke. Ez a lépés évek óta esedékes volt, ugyanis a Moldovai Köztársaságtól de facto 26 éve önállósult terület félmillió lakójának 97 százaléka egy 2006-os referendumon emellett tette le voksát.

A Radio Chişinău tájékoztatása szerint Sevcsuk döntése felhatalmazza a tiraszpoli Legfelsőbb Szovjetet (a szakadár köztársaság törvényhozása - szerk. megj.), hogy hozza összhangba Transznisztria alktományát az orosz alaptörvénnyel. 

A Dnyeszteren túli területek függetlenségét el nem ismerő Moldovai Köztársaság hatóságai egyelőre nem kommentálták a Tiraszpolból érkező híreket. A helyi politikai viszonyokkal tisztában levő Ion Manole, a chișinăui ”Promo-Lex” Egyesület elnöke szerint a háttérben az áll, hogy decemberben elnökválasztásokat tartanak Transznisztriában és Sevcsuk így próbál politikai tőkét kovácsolni magának. 

A Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság (másként Dnyeszteren Túli Terület, Transznisztria vagy Dnyeszteren Túli Köztársaság) a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre. A terület függetlenségét erős orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, az erről szóló sikeres népszavazás után. A Moldovával folytatott rövid háború után, az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába. Az új alkotmányt 2000. június 22-én fogadták el. Hivatalosan Moldovához tartozik, egyetlen ENSZ-tagország sem ismeri el önállóságát. 

2006. szeptember 17-én népszavazást tartottak a terület státuszáról, amelyen a lakosság arról szavazhatott, hogy az ország csatlakozik Oroszországhoz, „független állam” marad, vagy visszatér Moldáviához. A népszavazáson, amelyet a nemzetközi szervezetek és az országok többsége nem ismert el, a résztvevők 97%-a az Oroszországhoz történő csatlakozásra szavazott. A dnyeszter-menti oroszok mindezt úgy képzelik el, hogy Transznisztria is a kalinyingrádi területhez hasonló exklávéja kell, hogy legyen az Orosz Föderációnak.

Transznisztria lakosságának nemzetiségi megoszlása 2004-es becslések szerint a következő volt:

  • moldáv (román): 31,9%
  • orosz: 30,3%
  • ukrán: 28,8%
  • bolgár: 2%
  • gagauz: 2%
  • egyéb: 2%.

Ennek megfelelően az ország három nyelvű, a román, az orosz és az ukrán nyelv egyaránt hivatalos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?