Orosz televízió: Románia Transzinisztria megtámadását fontolgatja

Az orosz hadsereg hivatalos televíziója, a Zvezda TV arról adott hírt, hogy Románia megtámadhatja a Dnyszeszteren túli Köztársaságot (Transznisztriát) – számolt be szerdán a Pro TV.

A moszkvai adó Ernest Vardanian „politikai elemzőt” idézte, aki a politnavigator.net ukrán portálnak azt nyilatkozta: „Trasznisztria megtámadása nagyon komolyan felmerült Romániában”.

Az elemző szerint Bukarestben két nézet csap össze. Az egyiket Victor Ponta kormányfő képviseli, aki csak egy ürügyet vár arra, hogy román csapatokat küldjön Moldova Köztársaságba. A másik oldalon Klaus Johannis államfő áll, aki visszafogottabban viszonyul Transznisztria lerohanásához. „Johannis meggyőzte Angela Merkel arról, hogy Románia még ne tegye meg ezt a lépést. A kulcsszó az, hogy még” – idézte Vardaneant az orosz hadsereg televíziója.

Az örmény származású Ernest Vardanean chișinăui újságíró, akit 2010-ben a tiraszpoli hatóságok letartóztattak, mert állítólag Moldova Köztársaságnak kémkedett. Tizenöt év börtönre ítélték, ám egy év után szabadlábra helyezték. Jelenleg szabadúszó újságíró és a chișinăui egyetemen ad elő.

Kimaradt?