"Transznisztria márpedig Oroszország része lesz"

A Dnyeszter menti Köztársaság (Transznisztria) előbb utóbb Oroszország része lesz, de az ukrajnai válság egyelőre nem kedvez a terület annektálásának – idézte szerdán a román sajtó Oleg Belavencevet, Vlagymir Putyin krím-félszigeti megbízottját.

A diplomata elmondta, ha rajta múlna, már ma Oroszországhoz csatolná a Moldova Köztársaság részét képező Transznisztriát. Hozzátette, meggyőződése, hogy ez a lépés meg fog történni a közeljövőben.

Biztonságpolitikai szakértők már korábban nyilatkoztak arról, hogy a Dnyeszter menti Köztársaság esetében ugyanaz történhet, mint korábban a Krímmel, Abháziával és Dél-Oszétiával: bár kikiáltott függetlenségét szinte senki nem ismeri el, csatlakozhat Oroszországhoz.

A Moldovától elszakadásra törekvő Dnyeszter menti Köztársaság áprilisban függetlenségének elismerésére szólította fel Oroszországot, az ENSZ-t és az Európai Uniót. A szakadár terület tartományi parlamentje egyhangúlag elfogadott határozatában arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy a Dnyeszter folyótól keletre fekvő országrészt ismerje el "szuverén és független államként". Moldova és Románia elítélte a döntést. 

Kapcsolódók

Kimaradt?