Moldován állna bosszút Moszkva Rogozin kalandjai miatt

Gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Moldova Köztársaság ellen hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő amiatt, hogy a chișinăui hatóságok átkutatták a helyettese, Dmitrj Rogozin különgépét és elkoboztak több, aláírásokat tartalmazó dobozt – számoltak be a hírtelevíziók.

Az orosz miniszterelnök egy kormányzati megbeszélésen nyilatkozta ezt Moszkvában. Úgy fogalmazott: ezt az incidenst Moszkva figyelembe veszi majd a Moldova Köztársasággal való gazdasági együttműködése során.

A Medvegyev által emlegetett eset szombaton történt. A moldovai hatóságok nem engedték felszállni a Transznisztriából hazatérni készülő orosz delegáció gépét, mert a román és az ukrán hatóságok lezárták előtte a légterüket. Így végül Rogozinék kénytelenek voltak menetrend szerinti járattal visszautazni Moszkvába.

A chișinăui külügyminisztérium szombati tájékoztatása szerint a moldovai hatóságok átkutatták az orosz különgépet, és Transzisztria Oroszországhoz csatolását támogató aláírásokat koboztak el. Ezeket Dmitrij Rogozin Moszkvába kívánta szállítani, annak bizonyítékaként, hogy Dnyeszter menti Köztársaság mielőbb egyesülni kíván Oroszországgal.

Az incidensről egyébként maga Rogozin is beszámolt Twitteren. „Ennél jobb kampánya nem is lehetne az Oroszországhoz csatolásról szóló népszavazásnak” –  írta hazatérése után az orosz kormányfőhelyettes. 

Kapcsolódók

Kimaradt?