Boda József: Rogozin egy "orosz Gigi Becali"

A román állam vezetői túlreagálták Dmitrj Rogozin fenyegetőzéseit, az orosz kormányfőhelyettes üzeneteit nem kell komolyan venni. Joe Biden amerikai alelnök közelgő romániai látogatását azonban igen – mondta a lapunknak adott interjúban Boda József bukaresti politikai elemző, volt diplomata.

Hogyan kommentálja Dmitrj Rogozin orosz kormányfőhelyettes Romániát fenyegető üzeneteit?

Oroszország nagy ország, a kormányban is szorítottak helyet egy excentrikus figurának. Vlagymir Zsirinovszkij eltűnt a politikai színtérről, valakinek át kellett vennie a helyét. Rogozin egyébként a diplomáciában is dolgozott, és úgy látszik, mégsem sajátította el még a minimális ismereteket sem a diplomácia szabályairól.

Mennyire kell komolyan venni ezeket az üzeneteket?

Nem kell komolyan venni. Rogozin egy „orosz Gigi Becali”, magas beosztásban. Arról nem is beszélve, hogy szavai nem egy kormányülésen, nem az orosz dumában hangzottak el, hanem internetes közösségi oldalakra posztolta ki a véleményét. Ennek megfelelően kell kezelni a magatartását.

Ám vajon Rogozin nem Vlagymir Putyin orosz államfő tudtával és beleegyezésével támadja ily módon Romániát?

Határozottan állítom, hogy az orosz kormányfőhelyettes nem Putyin bátorítására cselekszik így. Putyin most egyszerűen tolerálja beosztottja magatartását, s lehet, még tetszik is neki, hogy így odamond valaki az orosz kormányból Romániának. Ám biztos nem fogja ezt a végtelenségig tolerálni.

Hogyan látja, megfelelő választ adtak a román döntéshozók ezekre az üzenetekre?

Nem, Victor Ponta kormányfő és Traian Băsescu államfő reakciója sem volt szerencsés. Úgy jártak el, mint amikor egy harci eb megugat egy pincsikutyát. Dmitrj Rogozin kormányfőhelyettes, ezért bőven elegendő lett volna, ha üzeneteire a román kormány valamelyik miniszterelnök-helyettese reagál. Van belőlük hálistennek elég. Nem az a gond, hogy megszólalt Traian Băsescu. Az a gond, hogy mondanivalóját nem egy vállrándításra korlátozta, hanem személyeskedni kezdett Rogozinnal a vodkás üzenettel. Jó lenne, ha Romániát végre mértéktartó, kiegyensúlyozott politikusok vezetnék. Băsescura és Pontára is ráférne Prótagorász tanainak tanulmányozása.

Mi az üzenete annak, hogy a következő hetekben Bukarestbe látogat Joe Biden amerikai alelnök, illetve a CIA és a Pentagon vezetője?

Itt már áttérünk a valóban nagyon fontos dolgokra. Joe Biden nem csak papíron az Egyesült Államok második legfontosabb politikusa, szerepe az Obama-adminisztráció alatt felértékelődött, az amerikai külpolitika tulajdonképpeni irányítójává vált. Ez eddig nem volt jellemző az amerikai alelnökökre. Al Gore-ról is inkább csak azután lehetett hallani, hogy elhagyta a Fehér Házat. Biden, illetve a CIA és a Pentagon vezetőinek látogatása nyilvánvalóan az ukrán válság kontextusában zajlik. Az amerikaiak érzik, hogy lassan a Balkánon is puskaporossá válik a levegő, Ukrajna pedig akár feldarabolódhat, legjobb esetben föderalizálódhat. Ne feledjük, Romániának 650 kilométeres közös határa van Ukrajnával, Szevasztopol is mindössze 200 kilométerre van tőlünk. A helyzet valóban súlyos a térségünkben, hiszen népcsoportok akarják politikai okokból kiirtani egymást.

Hogyan kommentálja Titus Corlățean külügyminiszternek egy kampányrendezvényen elhangzó kijelentését, miszerint „az ukrajnai szeparatista mozgalmak másoknak is ötleteket adhatnak, ezért Romániának erősnek kell lennie?”

Titus Corlățean nagyon küszködött azért, hogy külügyminiszter lehessen, most pedig foggal-körömmel ragaszkodik posztja megőrzéséhez. Szerintem túlságosan is beavatkozik a romániai belpolitikai kérdésekbe, és elhanyagolja a külpolitikát. Szomorú, hogy az etnikumközi kapcsolatokon lovagol a kampányban. Így próbálja megszerezni pártjának azokat a szavazatokat, amelyekért korábban Corneliu Vadim Tudor és Gheorghe Funar kuncsorgott. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?