Rogozin menetrendszerinti repülőjáraton tért haza

Menetrendszerinti repülőjárattal tért vissza a Dnyeszteren túli területen tett látogatásáról szombaton Moszkvába Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség a chișinăui orosz nagykövetségre hivatkozva. A Rogozin által addig használt különrepülőgépet ugyanis Ukrajna és Románia nem engedte be a légterébe.

Az orosz kormányfő hadiipart és űrkutatást felügyelő helyettese - egyben Vlagyimir Putyin orosz államfő dnyesztermelléki különmegbízottja - megerősítette a Twitter internetes közösségi oldalon, hogy megérkezett Moszkvába. "A hadiipari komplexumnak megvannak a saját útjai. Már Moszkvában vagyok. A junta pedig felsült" - írta a kijevi vezetésre célozva. A miniszterelnök-helyettes mellékelte a Moszkva közeli Domogyedovo nemzetközi repülőterén készült fotóját is.

Rogozin arról is beszámolt, hogy ukrán vadászgépek az Odessza megyei Kodima térségében visszafordulásra kényszerítették a Rusjet légitársaság JAK-42-es különrepülőgépét, amelyen ő is hazafelé utazott volna.

Az orosz miniszterelnök-helyettes a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából "kiszakadt", csak Oroszország által elismert Dnyeszter menti Köztársaság fővárosába, Tiraszpolba. Akkor a kijevi hatóságok nem engedték átrepülni gépét Ukrajna légterén, így Bulgárián és Románián keresztül érkezett a helyszínre.

Azt, hogy az orosz miniszterelnök-helyettes menetrendszeri repülőjárattal tért vissza Moszkvába, Leonyid Szluckij parlamenti bizottsági elnök is megerősítette. Azt mondta, hogy Rogozin a tervezettnél korábban utazott el, de nem említette, honnan. Moszkvába csak Chișinăuból van menetrendszerinti repülőjárat. Tiraszpolban, a Moldovai Köztársaságtól elszakadni és Oroszországhoz csatlakozni akaró Dnyeszteren túli terület székhelyén csak katonai repülőtér van.

Kalandos útja volt

Moszkvába érkezése előtt az orosz miniszterelnök-helyettes ugyancsak a Twitteren közölte, hogy Románia, az Egyesült Államok követelésének engedve lezárta a légterét a különgépe előtt. Rogozin hozzátette, hogy a tiltás ellenére el fog repülni Moldovából és mint írta: "legközelebb TU-160-as bombázóval fogok odarepülni".

A román külügyminisztérium közleményben válaszolt, miszerint a hadászati bombázóval való fenyegetőzés nagyon súlyos kijelentés olyan körülmények között, amikor "Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, az oroszbarát szeparatisták pedig súlyosan megsértik a (Romániával) szomszédos állam közrendjét".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?