Nem repülhetett át Ukrajnán az orosz kormányfőhelyettes

Ukrajna nem engedélyezte csütörtökön, hogy a Dnyeszter menti Köztársaságba látogató Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes repülőgépe átrepüljön az ukrán légtéren. Az esetről Rogozin maga számolt be Twitter-üzenetben.

Az orosz politikus bejegyzésében felpanaszolta, hogy a kijevi tiltás miatt útja négy és fél órán át tart, mivel - kerülő úton - Bulgárián és Románián át kell megközelíteniük a moldovai fővárost, Chișinăut.    "Még jó, hogy Ukrajna nem Oroszország, különben 20 órába is beletelne körberepülni" - ironizált Rogozin, aki az elmúlt hónapokban többször kemény hangon bírálta a kijevi kormány magatartását.

A moldovai külügyminisztérium közben magyarázatot követelt Oroszország chișinăui nagykövetétől Dmitrij Rogozinnak az ország oroszbarát szakadár régiójában teendő látogatására, amelyről Chișinăut hivatalosan nem tájékoztatták.

Rogozin - aki Vlagyimir Putyin orosz elnök Dnyeszter menti különmegbízottja - a Szabadság Rádió közlése szerint a május 9-i győzelem napi ünnepségekre és katonai díszszemlére utazott a Dnyeszter menti Köztársaság székhelyére, Tiraszpolba.

A Moszkva által támogatott Dnyeszter menti Köztársaság 1990-ben kiáltotta ki függetlenségét Moldovától. 1992-ben a felek rövid háborút vívtak egymással, amely orosz csapatok bevonulásával ért véget. Az egyoldalúan kikiáltott köztársaság függetlenségét egyetlen állam sem ismeri el.

Kimaradt?