Több orosz és krími politikus vagyonát fagyasztották be

Szankciókat vezetett be hétfőn az Európai Unió Oroszország ellen. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az uniós külügyi tárcavezetők ülése során elmondta, 13 orosz és nyolc krími politikus került fel az unió tiltólistájára. Befagyasztották vagyonukat, s nem utazhatnak majd be az EU területére.

A szankciók a két nagy orosz olajcég, a Gazprom és a Rosznyeft vezetőjét, Alekszej Millert és Igor Szecsint is érintik - értesült az orosz Vedomosztyi című lap. Az intézkedés egyelőre fél évre szól, de meghosszabbítható.

Az Egyesült Államok hét orosz és négy ukrán politikus vagyonát fagyasztotta be, köztük Valentyina Matvijenkoét, az orosz föderációs tanács elnökét, Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnökhelyettesét. A szankciókkal sújtott politikusok listájára felkerült Viktor Janukovics volt ukrán elnök és az oroszbarát krími kormányzat feje.

Barack Obama amerikai elnök azt közölte, Washington szükség esetén kész újabb szankciók elfogadására. Hozzátette, a nemzetközi közösségekkel együttműködve megvédik Ukrajna szuverenitását. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a válság békés megoldására szólított fel.

Steinmeier hétfőn azt közölte, Moszkvának mielőbb a félszigetre kell engednie az EBESZ megfigyelő csoportját. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint 700-1000 EBESZ-szakértőt kell Ukrajnába küldeni. A jelek szerint azonban Oroszország teljesen mást ért közvetítésen, Az orosz vezetés ugyanis olyan "támogatói csoport" életre hívására tett javaslatot, amelynek az lenne a feladata, hogy elfogadtassa Kijevvel a népszavazás eredményét. Ukrajna elfogadhatatlannak nevezte az orosz felvetést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden délben beszél a krími helyzetről - közölte az Interfax hírügynökség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?