Most már Moldovában is robbantanák a krími bombát

A Dnyeszter menti köztársaság elnöke követeli a moldovai kormánytól, hogy ismerje el a többségében oroszok lakta terület függetlenségét. Moldovában már a krími válság kitörésekor attól tartottak, hogy Oroszország erre a folyómenti területre is feni a fogát.

Jevgenyij Sevcsuk, a Dnyeszter menti Köztársaság elnöke hétfőn "a nemzethez" intézett éves beszédében felszólította a moldovai hatóságokat, hogy ismerjék el az oroszbarát szakadár terület függetlenségét. A politikus követelte a chișinăui kormánytól, hogy cselekedjen felelős módon, és ismerje el a terület függetlenségét.

Sevcsuk támogatásáról biztosította a Krím félsziget státusáról márciusban rendezett népszavazást, amelynek következményeként a Krím csatlakozott Oroszországhoz. A kijevi vezetés és a nyugati országok nem ismerik el a népszavazás eredményét és annektálásról beszélnek.

A moldovai fővárosban, Chișinăuban attól tartanak, hogy a félmilliós lakosságú Dnyeszteren túli területet Oroszország a Krímhez hasonlóan megpróbálja bekebelezni. A 2006-os népszavazáson a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület többségében orosz ajkú lakossága az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásra szavazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?