Már Trasznisztria is csatlakozni szeretne Oroszországhoz

A Krím-félsziget után a Dnyeszter Menti Köztársaság (Trasznisztria) is csatlakozna Oroszországhoz – idézte kedden a román sajtó a publika.md moldovai portált.

E szerint a tiraszpoli parlament elnöke, Mihail Burla átiratban kérte fel az orosz parlament alsóházának vezetőjét, Szergej Nariskint, vizsgálják meg Transzisztria annektálásának lehetőségeit. A szakadár köztársaság elcsatolását az Igazságos Oroszország nevű párt által korábban benyújtott törvénytervezet tenné lehetővé.

Az orosz parlament ezen a héten szavaz a törvénytervezetről. Moldova Köztársaság elnöke, Nicolae Timofti keddre ígért egy sajtótájékoztatót ebben az ügyben.

A Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság (másként Dnyeszteren Túli Terület, Transznisztria vagy Dnyeszteren Túli Köztársaság) a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsáv a Dnyeszter folyótól keletre. A terület függetlenségét erős orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, az erről szóló sikeres népszavazás után. A Moldovával folytatott rövid háború után, az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a terület politikájába. Hivatalosan Moldovához tartozik, a világ egyetlen országa sem ismeri el önállóságát. (Forrás: WikiPédia)

Kimaradt?