Kiakadt az Európai Néppárt a szlovákiai Magyar Szövetség alelnökének horogkeresztes bejegyzésén

Megszólalt a héten a pozsonyi Új Szóban Czímer Gábor, az egyetlen szlovákiai magyar országos napilap olvasóink előtt már jól ismert munkatársa és beszámolt arról, hogy az Európai Néppárt, melynek a Magyar Szövetség is tagja, miként reagált a felvidéki magyar párt alelnökének egy ízléstelenül sértői meg felettébb kártékony akciójára. Gyimesi György egy Facebookos bejegyzésében Ursula von der Leyen bizottsági elnököt a Magyarországnak szánt, de az ismert okok miatt halasztott támogatásokra vonatkozó kijelentése miatt a néppártban is vezető tisztséget betöltő német politikust náci egyenruhában és náci zászlót lobogtatva kívánta láttatni.

Ursula von der Layen karikatúra l Gyimesi György Facebook oldala

„A felvidéki magyar politika régóta adós az önmeghatározással. Az elmúlt évek legtöbb erőfeszítése a politikai egység újrateremtésére ment el, a múlt szeptemberi választási kudarc mérlegéből ítélve eredménytelenül. Több jel mutat arra, hogy a magyar párt részéről elmaradt az őszinte szembenézés a fiaskó okaival, és így négy hónap elteltével is hiába várunk a tanulságok levonására. Pedig az idő sürget, a következő hónapokban komoly téttel bíró választásokon kell(ene) bizonyítania a magyar képviseletnek.

Ma már szinte közhelyként beszélünk róla, hogy a sikerhez önmagában kevés, ha a politikai képviseletünk magyar egységről beszél, s ettől várja, hogy a magyar választók egységesen felsorakoznak mögé.”

Ezzel a tömör helyzetértékelésével mutatott rá tűpontosan nemrég a kitűnő szemű komáromi Kolek Zsolt a szlovákiai magyar érdekképviseletnek arra a régi adósságára, miszerint unos-untalanul mantrázott lózungok hangoztatásával próbálja elfedni e közösség legfőbb baját, azt, hogy az országos megmérettetéseken rendre kudarcot kudarcra halmoz. Például, hogy a tavaly őszi parlamenti választásokon is megbukott a Kárpát-medence második legnagyobb magyar közösségének a pártja, mert az ottani nemzettársaink legalább harmada, de lehet, hogy akár a fele is, inkább szlovák formációkra voksolt, mint a Magyar Szövetségre. Ennek okait utóbb ki is fejtette, rámutatva: az emberi gyarlóságok és az elkövetett politikai hibák mellett a balsikerhez az is vezetett, hogy elmaradt az őszinte önvizsgálat, aminek során fel kellett volna ismerni, miszerint a magyar egységpárt 2009-es felbomlása óta eltelt másfél évtizedben a politikai közeg teljesen átalakult Szlovákiában. Ennek meghatározó jeleként értékelte: mostanra már az ottani politikát is az a szinte polgárháborús megosztottság uralja, ami a Dunától délre korábban bekövetkezett.

Persze a tükörbe nézéssel kiút is lehetne a csapdahelyzetből, de ehhez fel kellene nőni a feladathoz. Erre a jobb későn, mint soha-jegyében remek alkalom adódna most, amikor javában zajlik az államelnök-jelöltek választási kampánya is, melynek egyik résztvevője Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke. Viszont az őszinte szembenézés helyett most is csak a „vagyunk, hogy legyünk”-féle filozófia érvényesül, meg csupán annak az ismételgetése, amire egy másik felvidéki kolléga is minap korholóan rávilágított: csak az fontos az „elitnek”, hogy „a többség lásson minket”, „halljon a gondjainkról”, „parlamenten kívül is láthatóak legyünk” meg „csak az nem lát minket, aki nem akar”. Így aztán nem csoda, hogy Forró kampánya észrevehetetlen, a közvélemény-kutatások pedig jelenleg 2,3 százalékon mérik a népszerűségét. (Bárdosra 2014-ben még 5,1 százalék szavazott, míg Bugár 2019-ben szerzett szerény 3,1 százaléka akkora bukást jelentett számára, hogy ezzel a silány eredménnyel végleg kiírta magát a politikából.)

Tetézi a bajt, hogy a magyar párt második embere Gyimesi György, mélyen megosztó személyiség. Ő, aki korábban képviselőként a kalandor Matovič szlovák pártját erősítette, meglátta a „rést a pajzson”, és felkérezkedett a magyar párt múlt évi választási listájára. Annak ellenére, hogy az áhított célja nem valósult meg és nem jutott be a parlamentbe, ejtőernyősként mégis villámkarriert tudott befutni: egyik nap belépett a magyar pártba, másnap pedig már annak elnökhelyettese volt. Sajátos egyénisége permanens gondok forrása volt mindig és maradt házon belül, politikai one man show-t vivő stílusával, olykor meghökkentő nyilatkozataival pedig a porcelánboltba tévedt elefántra emlékeztet. Miközben az is igaz, köztudott róla, hogy híján van a mélyebb meggyőződéseknek. Az őt ismerők szerint e szerencselovagként is aposztrofált e kortárs Biberachnak mindössze két célja van: a magyar párt elnöke akar lenni mindenáron és Robert Ficoval jóban lenni.

Csakhogy míg az eddigi Gyimesi teljesítmény okán nem véletlenül ötlik fel bennem a már felemlegetett emberi gyarlóságok és az elkövetett politikai hibák kérdése, az öntörvényű politikai jolly-joker újabban átlépett egy olyan vörös vonalat, amely már kilép a vétkek világából és súlyos kárt okozó bűnként jön számításba. Ez nemcsak őt rekesztheti ki végleg a közéletből, hanem presztízsveszteséget is okozhat a Magyar Szövetségnek.

De miről is van szó?

A Magyar Szövetség alelnöke januárban a Facebook-oldalán egy ma is elérhető olyan vérlázító karikatúrát tett közzé, amelyen az Európai Bizottságot irányító Ursula von der Leyent egyenruhában, kék alapon sárga horogkeresztes karszalaggal ábrázolják, amint egy olyan uniós, kék zászlót tart, amelynek a közepére, a csillagok alkotta körbe szintén egy nagy, sárga horogkeresztet rajzoltak. Gyimesi e szlovák nyelvű bejegyzésében arra reagált, hogy az EB elnöke az Európai Parlament előtt kijelentette, a Magyarországnak adott uniós források mindaddig zárolva maradnak, amíg a tagállam nem tesz jogállamisági lépéseket a transzparencia növelésére, a korrupció visszaszorítására és nem teljesíti az akadémiai szabadságokkal, a menekültjoggal és a szexuális kisebbségek jogaival összefüggő elvárásokat. A politikus e posztját három hét alatt 7 ezren lájkolták és másfél ezren osztották meg.

Gyimesi György l Fotó: Új Szó/Somogyi Tibor

Nem meglepő, hogy erre a szánalmas tettre az Európai Néppárt, amelynek a Magyar Szövetség is tagja, egyik vezetője pedig épp von der Leyen asszony, rendkívül éles elutasítással reagált. E reakciónak járt utána Czímer Gábor az Új Szó publicistája, aki az általa megtudottakról a héten a Kiakadt az Európai Néppárt Gyimesi horogkeresztes bejegyzésén című cikkében számolt be.

Publikációja elején Czímer elénk tárja azt, amit az előbb már elmondtam, azt, amivel sikerült az alelnökének besározni a magyar pártot. Ez előtt viszont a cikkszerző ezt az érthetetlen és ki nem magyarázható tettet még kontextusba helyezi: „Az összes európai pártcsalád, így az EPP is már javában kész ül az európai parlamenti választásra, amelynek szlovákiai fordulóját idén június 8-án tartják. Ahogy arról beszámoltunk, a hazai EPP-tagok egyike, a Magyar Szövetség esetében is már formálódik a voksolásra állított jelöltlista.”

Magától értetődő volt, hogy a bejegyzésre az Európai Néppárt kiakadt és rendkívül éles elutasítással reagált. Erről a következők derülnek ki a cikkből:

„A pártcsalád, amelynek Gyimesi formációja is tagja, egy név nélkül nyilatkozó szóvivője lapunknak kijelentette, az EPP szeretné kifejezni, hogy nemcsak elutasítják, de rendkívüli mértékben rosszallják is a szlovákiai magyar politikusnak a Von der Leyenről tett megnyilatkozását. „Az Európai Bizottság elnökét és az Európai Uniót a náci vagy a fasiszta ideológiával kapcsolatba hozni az EPP értelmezése szerint aljas tett. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy az elnök asszonyt horogkereszttel ábrázolják” – jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, úgy vélik, az ilyen lépések csak a gyűlöletet és a megosztottságot növelik. „Ez teljességgel az ellentettje annak, amit az Európai Unió képvisel” – szögezte le, és úgy folytatta, az EU a demokrácia támogatását, a jogállamiságot, a nyílt társadalmat, a szabadság és az emberi jogok tiszteletben tartását testesíti meg. A szóvivő arról is beszélt, azért nyilatkozik név nélkül, mert az ilyen ügyekben a pártcsaládon belül egy megállapodás erre kötelezi.”

A Néppártnak az Európai Parlamentben működő frakciója szintén reagált Gyimesi megnyilvánulására. Erről a frakció szóvivője nyilatkozott:

Daniel Köster l Fotó: eppgroup.eu

Daniel Köster ugyan kiemelte, mivel a Magyar Szövetségnek jelenleg nincs EP-képviselője, ezért nem is tagjai a frakciónak. Ugyanakkor hozzátette, az uniós parlamentben működő EPP-frakció is élesen elutasítja a Magyar Szövetség alelnökének Facebook-bejegyzését. „Von der Leyen elnököt és az Európai Uniót a náci ideológiával kapcsolatba hozni és az elnök asszonyt horogkereszttel ábrázolni az EPP-frakció számára teljességgel elfogadhatatlan” – szögezte le a szóvivő. Köster hozzátette, az, hogy Gyimesi a kérdéses karikatúra mellett arról ír, az EU-ban a döntéshozatal nem lenne demokratikus, az EPP-frakció szerint egyszerűen nonszensz.”

Jelzésértékű, hogy miközben a Néppártban a felháborodás csúcsra járatódott, a felvidéki magyar párt elnöke és államfőjelöltje a botrányt belügynek tekintve óvakodik a véleménynyilvánítástól, maga az érintett pedig, bár keresték, az ügyben néma maradt.

„A kérdéses incidensre a Magyar Szövetség elnökénél, Forró Krisztiánnál is rákérdeztünk. Az Új Szó-stúdió legutóbbi adásában arra voltunk kíváncsiak, miként értékeli, hogy az alelnöke megosztotta Von der Leyenről a horogkeresztes karikatúrát. „Ez egy gyűjtőpárt” – válaszolta Forró, majd arról beszélt, részt fognak venni az EPP soron következő kongresszusán. „Ha erre lehetőség lesz, szóba fog kerülni ez a téma is” – tette hozzá. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy a Magyar Szövetséget emiatt kizárják az EPP-ből, azt mondta, szerinte az eddigi lépéseikkel azt mutatták, ennek a pártcsaládnak a tagjai. Azzal kapcsolatban pedig, hogy az incidens után Gyimesi megtarthatja-e a Magyar Szövetségben az alelnöki tisztségét, Forró azt mondta, ezzel a kérdéssel a párton belül fognak foglalkozni. A beszélgetés megjelenése óta nem jutott el hozzánk olyan információ, hogy az ügy a párton belül téma lett volna.”

Czímer Gábor Forró Krisztiánnal beszélget az Új Szó Stúdiójában január 26-án l Fotó: Youtube/képernyőmentés

E hivatkozott stúdióbeszélgetésben szó esett arról is, a felvidéki magyar párt küldöttei részt fognak venni a néppárt március 6-án és 7-én Bukarestben tartandó kongresszusán, ahol döntenek majd arról, hogy újra von der Leyent jelölik-e az Európai Bizottság élére a 2024–2029-es ciklusra, aminek nagy az esélye.

Annak fényében, hogy Gyimesi is egyike lehet a Magyar Szövetség által Bukarestbe delegált küldötteknek, akár az is felmerülhet: ő vajon megszavazza-e a várható ún. Spitzenkandidátnak jelölendő politikust vagy kitart elutasító álláspontjánál, amivel a horogkeresztes karikatúrájával illusztrált posztjával adott nyomatékot?

Mivel eddigi politikai pályafutása bizonyíték, hogy számára soha nem okozott különösebb gondot bármikor 180 fokos fordulatot tenni, így vélhetően ő se akar majd „kilógni a sorból” és a fősodorral együtt fog szavazni. Viszont borítékolható, hogy ocsmány posztja miatt úgy neki, mint a delegációvezető Forró Krisztiánnak lesznek majd a román fővárosban,– alkalmi beszélgetésekben biztosan – kínosan kellemetlen percei.

A várható szcenáriót vetíti előre a cikk záró része:

„Brüsszeli információink szerint a Gyimesi által tanúsított viselkedést az EPP valóban élesen elutasítja, ugyanakkor a pártcsaládon belül, a közelgő EP-választás miatt, most nem akarnak konfliktust. Ezért aztán jelenleg nem is valószínű, hogy az ilyesmi veszélyeztetné a Magyar Szövetségnek a pártcsaládban való tagságát. Forrásunk szerint azonban ezzel együtt az is igaz, ha valamelyik tagpárt küldötte a bukaresti kongresszuson váratlan problémákat okozna, akkor „minden megtörténhet”. Forrásunk arra utalt, az EPP belső, nem nyilvános csatornákon akár határozottabb üzenetet is küldhetett Forróéknak.

A Magyar Szövetség esetében mindezért érdekes kérdés, hogy a párt a bukaresti kongresszuson besorol-e az EPP fősodrába és megszavazza Von der Leyent, vagy nem a német politikusra voksol. Információink szerint az EPP-központ nem számít arra, hogy a Magyar Szövetség küldöttei váratlan problémákat okoznak. Úgy vélik ugyanis, hogy az unióellenes kijelentéseket inkább belpolitikai használatra szánták, nemzetközi szinten aztán sokkal simulékonyabbak.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?