Beiktatták hivatalába Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét (percről percre)

A koronavírus-járvány és a Capitolium ostroma miatt a hagyományoktól eltérő módon iktatják hivatalába szerdán Joe Biden amerikai elnököt. Az esetleges tüntetések miatt az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított ceremóniáját tartják. Eltér a hagyományoktól az is, hogy Donald Trump leköszönp amerikai elnök nem vesz részt az ünnepségen, amelynek forgatókönyvéről itt olvashat részleteket. Cikkünk folyamatosan frissül.

 

19:44

Az Arlington temetőből a Fehér Házba megy majd Biden

Joe Biden és Kamala Harris a Capitoliumtól az Arlington temetőbe megy, ahol megkoszorúzzák az Ismeretlen Katona sírját. Velük tart Bill Clinton, George Bush és Barack Obama is. Az új amerikai elnök román idő szerint 22.15 körül érkezik a Fehér Házba, ahol alá is írja az első rendeleteit.

19:37

Vége a Capitoliumnál tartott eseménynek

Elhangzott a Stars and Stripes, a hangosbeszélőben pedig bemondták, hogy a Capitoliumnál tartott eseménynek vége. Először az elnök, majd az alelnök hagyhatja el a helyszínt, a többi vendég majd csak utánuk.

19:27

Elhangzott egy vers is

A 22 éves Amanda Gorman szavalt el egy verset. Személyesen Joe Biden kérte fel, hogy szavaljon a ceremónián.

19:21

Egy countrysztár is énekelt

Garth Brooks countrysztár az Amazing Grace című himnuszt adta elő, zenei kíséret nélkül.

19:18

„Minden amerikai elnöke leszek”

Joe Biden megköszönte a támogatást azoknak, akik végig hittek benne. Akik nem támogatták, azoknak azt ígérte, hogy minden amerikai elnöke lesz. Ugyanannyira fog közdeni azokért, akik őt választották, mint akik nem. Úgy fogalmazott: el kell utasítani azokat, akik a tényeket manipulálják és kitalálják. Szerinte a vezetőknek meg kell védeniük az igazságot, és le kell győzniük a hazugságokat.

"Tudom, hogy a bennünket megosztó erők mélyek és valóságosak. De azt is tudom, hogy nem új keletűek" – jelentette ki Biden. Azt is leszögezte, hogy minden megosztó történelmi helyzetben az amerikaiak a nagyobb jó érdekében össze tudtak fogni

19:12

Biden egységre szólított fel

Az új amerikai elnök egységre szólította fel az amerikai népet. „Le kell győzni a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket és a belföldi terrorizmust, egység kell”– jelentette ki. A demokrácia szerinte törékeny, de mindig győzedelmeskedik. „Ezen a szent helyen, ahol pár napja még az erőszak próbálta alapjaiban megrázni a Capitoliumot, egyetlen népként jöttünk össze Isten előtt, oszthatatlanul, hogy miként az elmúlt két évszázadban mindig, a békés hatalomátadást véghezvigyük” – fogalmazott Biden.

19:02

Elkezdte beiktatási beszédét az új amerikai elnök

„Amerika évek óta állja a próbákat, sőt, felül is kerekedik azokon. Ma nem egy elnökjelölt, hanem egy cél győzelme teljesedett be, a demokrácia győzedelmeskedett” – kezdte beszédét Joe Biden, emlékeztetve a két héttel ezelőtti capitoliumi ostromra és erőszakra, amelyen sikerült szerinte  felülkerekedni. Az új elnök megköszönte elődjei munkáját. Név szerint említette Bill Clintony, George Busht és Barack Obamát, de Jimmy Cartert is. Közvetlen elődjét, Donald Trumpot nem említette.

„Ez egy remek nemzet, mi jó emberek vagyunk, az elmúlt hosszú, háborús és békés évek alatt nagy utat tettünk meg, de még hosszú út áll előttünk is” – jelentette ki. Kitért a koronavírus-járványra is, amiben többen haltak meg, mint a második világháborúban, és amiben milliók vesztették el az állásukat. „Ezen változtatni kell!” – hangoztatta.

18:55

Joe Biden letette az esküt

Joe Biden a Legfelsőbb Bíróság elnöke, John Roberts előtt letette elnöki esküjét. Ezzel hivatalosan is ő lett az Egyesült Államok 46. elnöke. A 127 éves családi Bibliára tett kézzel tette le az elnöki esküjét.

18:51

Jennifer Lopez is előadott egy dalt

Kamala Harris eskütétele után Jennifer Lopez a This Land Is Your Land című Woody Guthrie-folkdalt énekelte el.

18:46

Letetette az esküjét Kamala Harris

Kalama Harris alelnök letette az esküt. Ezzel hivatalosan is ő lett az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök az Egyesült Államok 244 éves történelmében.

18:39

Lady Gaga énekelte a himnuszt

Lady Gaga köszöntötte a megválasztott elnököt és alelnököt, majd elénekelte az amerikai himnuszt.

18:32

"Új kezdet az országnak"

Elsőként Amy Klobuchar demokrata szenátor lépett a szónoki emelvényhez. Többek között arról beszélt: a Capitolium elleni, két héttel ezelőtti támadás ráébresztette az országot, hogy meg kell védenie az amerikai demokráciát. Azt mondta, hogy ez a nap egy új kezdet az országnak és a demokráciának.

18:30

Megkezdődött a ceremónia

Romániai idő szerint 18.30 körül elkezdődött a beiktatási ceremónia. Az ünnepségen részt vesznek volt amerikai elnökök is: Bill Clinton, Barack Obama, George Bush. Joe Biden elődje, Donald Trump a hagyományokkal szakítva nem vesz a rendezvényen. A leköszönő elnök néhány órával korábban elhagyta a Fehér Házat. Az Andrews támaszponton szerdán elmondott búcsúbeszédében megköszönte az elmúlt négy "rendkívüli évet", és sok sikert kívánt a következő kormánynak.

Kapcsolódók

Kimaradt?