banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Szerdán beiktatják hivatalába Joe Bident, Donald Trump nem vesz részt az ünnepségen

Trump előtt az utolsó elnök, aki nem volt hajlandó részt venni az utódja beiktatásán, Andrew Johnson volt 1869-ben.

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják az Egyesült Államokban. Korábban március 4. volt a napja, de egy alkotmánymódosítással előbbre hozták az időpontot, hogy közelebb essen a választás – szintén alkotmányban rögzített – novemberi dátumához. Az első elnök, George Washington beiktatása egyébként nem Washingtonban, hanem New Yorkban volt, 1789-ben.

Kiemelt óvintézkedéseket vezetnek be

A mostani ceremónia jelentősen különbözik a korábbiaktól, ugyanis a járványhelyzet és az esetleges tüntetések miatt az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított elnöki beiktatására készülnek. A kiemelt óvintézkedéseket egyebek között az indokolja, hogy január 6-án Donald Trump leköszönő, republikánus párti elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét, és a zavargásokban öt ember meghalt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban. A biztonsági intézkedések nagyságát mutatja, hogy a Nemzeti Gárda 25 ezer felfegyverzett katonája ügyel a rendre. A korábbi ceremóniák biztosításához képest – a kivezényelt fegyverős erők számát tekintve - idén legalább két és félszer nagyobb a készültség. Az ünnepség várhatóan helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődik a Capitolium nyugati oldalán.Zajlanak az előkészületek Washingtonban az ünnepségre | Fotó: Agerpres/EPA

A szervezők két olyan helyet jelöltek ki Washingtonban, ahol tüntetéseket lehet majd tartani. A haditengerészeti emlékműhöz és a John Marshall parkhoz a beiktatás napján körülbelül száz demonstrálót engednek majd be. A Capitolium és a Fehér Ház környékén is teljes a biztonsági készültség. A National Mallt, azaz a Capitoliumtól a Lincoln emlékműig tartó parkot lezárják a látogatók elől, és betonakadályokkal, kerítéssel és fegyveres katonákkal védik a beiktatás helyszínét.

Washington polgármestere bejelentette, hogy a metróhálózat tizenhárom állomását és négy nagyobb hidat is lezárnak, valamint szüneteltetik a városon keresztülhaladó vonat- és buszjáratokat. Muriel Bowser arra kérte az amerikaiakat, hogy lehetőség szerint otthon, a televízión keresztül kövessék a beiktatást, és kerüljék el a korlátozás alá eső területeket.

Bár a szervezők még nem határozták meg pontosan, hogy Joe Bident és Kamala Harris megválasztott demokrata alelnököt mikor iktatják be, az ünnepség várhatóan helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődik a Capitolium nyugati oldalán.

Lady Gaga énekli el az amerikai nemzeti himnuszt

Az alkotmány értelmében az elnököt és az alelnököt is az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelső bíróság főbírója esketi fel négy évre, azonban a mostani esemény ebben a tekintetben is eltér a hagyományostól. Kamala Harris ugyanis Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre. Joe Biden körülbelül 12 órakor tesz esküt, amelyet John Roberts főbíró vezet majd. Miután letették hivatali esküjüket, Joe Biden elmondja majd beiktatási beszédét, amelynek részleteit szigorúan titokban tartják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A beiktatási stáb közleménye szerint az elnök kifejti majd elképzeléseit arról, „hogyan győzze le a járványt, hogyan építse vissza, egyesítse és gyógyítsa meg a nemzetet”. Az ünnepségen részt vesz Leo J. O'Donovan katolikus pap, az áldást pedig Silvester Beama metodista lelkipásztor mondja majd el.

A beiktatáson Lady Gaga énekli el az amerikai nemzeti himnuszt, és Jennifer Lopez zenei előadását is meghallgathatják a résztvevők. A ceremónián várhatóan mindössze ezren vesznek majd részt, a kongresszus tagjai és az általuk meghívott vendégek. Szintén eltér a megszokottól, hogy – szakítva egy 152 éves hagyománnyal – Donald Trump nem vesz részt Joe Biden ünnepségén. Az utolsó elnök, aki nem volt hajlandó részt venni az utódja beiktatásán, Andrew Johnson volt 1869-ben.

 

A beiktatást követően házastársaik is csatlakoznak az elnökhöz és az alelnökhöz, majd Barack Obama, George W. Bush és Bill Clinton volt elnökök és házastársaik kíséretében ellátogatnak az arlingtoni nemzeti temetőbe, ahol megkoszorúzzák az ismeretlen katona sírját. Ezt követően Joe Biden katonai kísérettel vonul a Fehér Házhoz. A felvonulást ezúttal virtuálisan követhetik az érdeklődők az egész országban. Szerdán este a hagyományos bálok helyett az Amerika ünneplése című nagyszabású rendezvényt követhetik figyelemmel a nézők. A műsort az országos televíziós csatornák közül az ABC, a CBS, az NBC, az MSNBC, a CNN és a PBS is közvetíti, valamint élőben sugározzák az interneten is. A 90 perces különkiadás este fél 8-kor kezdődik. A program házigazdája Tom Hanks lesz, de közreműködik Ant Clemons, Jon Bon Jovi, a Foo Fighters, John Legend, Eva Longoria, Demi Lovato, Bruce Springsteen, Justin Timberlake és Kerry Washington is.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?