banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Több republikánus politikus jelezte: megszavazza a Trump elleni impeachmentet

Több republikánus képviselő is közölte: arra fog szavazni, hogy megindítsák az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachmentet) Donald Trump amerikai elnök ellen – adták hírül amerikai médiumok helyi idő szerint kedd este.

Liz Cheney, Dick Cheney volt republikánus alelnök, korábbi védelmi miniszter lánya elmondta: szerinte nem ostromolták volna meg a Capitolium épületét, ha Trump nem uszítja a tömeget. „Az Egyesült Államok egyetlen elnöke sem követett el nagyobb árulást hivatalával és az alkotmányra tett esküjével szemben” – közölte Cheney.

John Katko – aki a képviselőházi republikánus frakcióból elsőként jelentette be, hogy támogatja a Trump elmozdítására irányuló demokrata kezdeményezést –, úgy vélte: az elnök felelőssége nem elhanyagolható az amerikai kongresszus épületének ostromában. Rajtuk kívül az impeachment mellett sorakozott fel Jaime Herrera Beutler, Adam Kinzinger és Fred Upton republikánus törvényhozó.

A képviselőházi republikánus frakció vezetői nem buzdították az impeachment megakadályozására párttársaikat, csak annyit mondtak, szavazzon mindenki meggyőződése szerint. A The New York Times című amerikai napilap azt írta, hogy a szenátusbeli republikánusokat vezető Mitch McConnell is elégedett volt a kezdeményezéssel.

Múlt szerdán Donald Trump több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak négyórányi művelettel és a Nemzeti Gárda segítségével sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését.

A történtek miatt a demokraták el akarják mozdítani Trumpot hivatalából. Ennek első lépése az volt, hogy a képviselőház határozatban felszólította Mike Pence alelnököt: kérelmezze Trump felmentését az alkotmány 25. kiegészítése alapján. Pence ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a lépés nem szolgálná az ország érdekét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Nancy Pelosi demokrata házelnök jelezte: következő lépésük az impeachment megindítása lesz, amiről helyi idő szerint szerdán szavaznak a demokrata többségű képviselőházban. David Cicilline demokrata képviselő azt mondta, hogy 217 törvényhozó támogatja a kezdeményezést, ez pedig elég ahhoz, hogy a szenátus elé kerüljön az ügy. A végső szót a felsőház mondja ki, amely csak kétharmados többséggel mozdíthatja el Trumpot. Ez azt jelenti, hogy a republikánus többséggel rendelkező, százfős felsőházban legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását.

Szakértők szerint nem biztos, hogy az eljárás lezajlik Biden hét nap múlva esedékes beiktatása előtt. A szenátus jelenlegi állás szerint január 19-én kezd újra ülésezni, de illetékesek szerint szükség esetén korábban is összehívhatják. Trump „végtelenül nevetségesnek” és „boszorkányüldözésnek” nevezte a kezdeményezést, amely szerinte „hatalmas dühöt szül” az országban.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?