banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Több republikánus képviselő is támogatná a Trump elleni impeachment-eljárást

Egyre többen támogatják az amerikai törvényhozásban az alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását Donald Trump leköszönő elnök ellen. Több republikánus szenátor is egyetért a demokratákkal az eljárás indításáról, ám így sem biztos, hogy kezdeményezésének meglesz a szükséges támogatottsága.

Ted Lieu demokrata párti képviselő azt mondta, hogy eddig 190 képviselő biztosította támogatásáról az impeachment-eljárás megindítását. „Videóink vannak a beszédről, amellyel Trump feltüzelte a tömeget. Videóink vannak arról, ahogy a tömeg megtámadja a Capitoliumot” – írta a Twitteren.

Pat Toomey republikánus szenátor szerint Trumpnak az ország érdekében mihamarabb le kellene mondania. Pénteken párttársa, Lisa Murkowski szenátor is ezt nyilatkozta. Egy másik republikánus szenátor, Ben Sasse kijelentette, hogy fontolóra fogja veszi az impeachment-eljárás megszavazását, ugyanis szerinte Trump megszegte hivatali esküjét.

Az NBC News azt írja, hogy Trump elvesztette a dél-karolinai szenátor, Lindsey Graham támogatását is, ahogy az alaszkai szenátor, Lisa Murkowski is úgy gondolja, Trumpnak távoznia kell, mert már így is elég kárt okozott.

A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus képviselőnek kellene átszavaznia. Ha hivatali ideje után állapítják meg Trump bűnösségét, a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-es elnökválasztáson.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították az impeachment-eljárást, mert bizonyítékok kerültek elő arról, hogy a hatalmával visszaélve nyomást gyakorolhatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy az vizsgálatot indítson Joe Biden és fia ellen Ukrajnában. Az impeachment végül azzal végződött, hogy a republikánus többségű szenátus felmentette az elnököt. Eddig nem volt példa arra a történelemben, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

Lázongás szítása lenne a vád

A Reuters szerint a kongresszusi demokraták hétfőn kezdeményezni fogják a Trump elleni impeachment megindítását. A demokraták korábban azzal is próbálkoztak, hogy rábírják Mike Pence alelnököt az alkotmány 25. kiegészítése által lehetővé tett forgatókönyv megvalósítására: eszerint az alelnök leválthatná az elnököt, ha az képtelenné válik hivatalos kötelességei ellátására, ám Pence nem állt kötélnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az alkotmányos felelősségre vonási eljárást annak címén indítanák, hogy Trump lázongást szított a Capitoliumnál. A zavargásokban meghalt egy, a Capitoliumot védő 42 éves rendőr és a támadók soraiból egy 35 éves, Trump- és összeesküvés-hívő nő.

(Címlapfotó: Agepres/EPA)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?