A Twitter végleg kitiltotta Donald Trumpot

A szolgáltató szerint fennállt a veszélye, hogy a leköszönő elnök ismét erőszakos cselekedetekre buzdítsa híveit.

Üresség fogadja azokat, akik felkeresik az Egyesült Államok leköszönőben lévő elnökének Twitter-csatornáját. A twitter.com/realDonaldTrump címen immár csak annyi látható: felfüggesztett fiók.

A szolgáltató csütörtök hajnalban döntött Trump ideiglenes kitiltása mellett, miután az elnök nem ítélte el egyértelműen azt, hogy hívei megostromolták a Capitoliumot, ahol törtek zúztak, illetve a rendfenntartó erőkkel is összecsaptak. A korlátozás aznap 12 órára szólt, és csak annyit jelentett, hogy az elnök nem fért hozzá csatornájához, ám annak korábbi tartalmai továbbra is elérhetők voltak. Most már semmi nem maradt a csatornából. A bejegyzéseket a Trump Twitter Archive nevű oldal évek óta naplózta, ott megtekinthetők.

A Twitter már csütörtökön figyelmeztetett arra, hogy az ideiglenes korlátozást végleges tiltás követheti, ha Trump továbbra is azzal lázítja követőit, hogy a – mostanra minden létező hatóság és hivatalos szerv által hitelesnek elfogadott – választási eredményt nem szabad elfogadni, mert csalás történt. Amikor a választáson elbukott, leköszönő elnök ismét hozzáfért a csatornához, a vállalat szerint ismét vonatkozó értelmű célzásokat tett.

A mikroblog-szolgáltató szombaton közölte, alapos átgondolás után arra jutott, hogy ha Donald Trump továbbra is használhatja csatornáját, akkor fennáll az esélye annak, hogy ismét erőszakos cselekedetekre biztatja híveit, illetve hogy az elnök gyakran impulzív szavai rendbontásra inspirálhatnak másokat. A Twitter szabályzata szerint ha egy kitiltott felhasználó esetleg új csatornát indít, azt felfedezése után azonnal felfüggesztik.

A Twitter Donald Trump kedvenc online kommunikációs eszköze volt. Már 2016-os elnökké választása előtt, a kampányában is szívesen használta, az Egyesült Államok vezetőjeként pedig gyakran Twitter-csatornáján jelentett be fajsúlyos politikai és személyi döntéseket.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?