Nukleáris arzenáljának fejlesztésével riogat Észak-Korea

Joe Biden választási kampánya során „orgyilkosnak” titulálta a távol-keleti ország diktátorát.

Észak-Korea legnagyobb ellenségének és fejlődése fő gátjának nevezte az Egyesült Államokat Kim Dzsongun, a Koreai Munkapárt kongresszusán. A kommunista diktátor szerint nem változik országa irányában Washington ellenséges politikája, akárki foglalja is el a Fehér Házat.    

Kim burkolt fenyegetésként arról is beszélt, hogy országa számos csúcstechnológiájú fegyvert fejleszt, és képes jelentősen kibővíteni nukleáris arzenálját. Ugyanakkor hozzátette, hogy Észak-Korea elsőként nem vetne be nukleáris fegyvert az Egyesült Államok ellen, és hajlandó tárgyaláni Washingtonnal. Megfigyelők szerint Kim ezzel máris nyomás alá akarja helyezni az új amerikai kormányt.

Január 20-án Joe Biden váltja a leköszönő Donald Trumpot a Fehér Házban. Biden választási kampányában „orgyilkosnak” nevezte Kim Dzsongunt, Észak-Korea pedig „olyan veszett kutyának” bélyegezte Bident, amelyet „bottal kell agyonütni”.

Donald Trump ugyan háromszor is találkozott Kim Dzsongunnal, akit „nagyszerű fickónak” nevezett, de nem ért el semmilyen haladást a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében. Biden októberben azt mondta, hogy csak azzal a feltétellel hajlandó Kimmel találkozni, ha Észak-Korea belegyezik nukleáris kapacitásának csökkentésébe.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?