Óriási a készültség Washingtonban Biden és Harris beiktatása napján

Szerdán, román idő szerint 19 órakor iktatják be hivatalába Joe Biden amerikai elnököt és Kamala Harris alelnököt. Rengeteg rendőr és katona őrzi a Capitoliumot és a környező, lezárt utcákat, miközben már ünnepi díszbe öltöztették a National Mallt és a színpadot is.

Az elnökváltás mindig nagy esemény Amerikában, idén azonban több szempontból is rendhagyó lesz a beiktatási ünnepség. A koronavírus-járvány és a Capitolium január 6-i ostroma miatt a civileket távoltartják a törvényhozás épületétől, a nagyközönség ezúttal a National Mall és a közeli utcák helyett otthonról, az internetes és tévés közvetítésen keresztül követheti a ceremóniát.Katona a Capitolium előtt | Fotó: Agerpres/EPA

Mint korábban írtuk, a Celebrating America nevű eseményen számos híresség is részt veszt majd. Lady Gaga fogja énekelni az amerikai himnuszt, Amanda Gorman költő verset fog felolvasni, de olyan sztárok is fellépnek, mint Jon Bon Jovi, Justin Timberlake, Demi Lovato és Ant Clemons. A házigazda Tom Hanks színész lesz.

A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék az újabb erőszakos tömegmegmozdulásokat, ezért már a Capitolium ostroma óta folyamatosan dolgoztak az épület védelmének megerősítésén és a beiktatási ünnepség biztosításán.

Donald Trump még múlt héten szükségállapotot rendelt el Washingtonban, de több más államban is így tettek a kormányzók. Mivel az FBI arra figyelmeztetett, hogy a Capitoliumnál történtekhez hasonló zavargásokra kell számítani az elnökváltás napján és már napokkal előtte is (eddig nagyobb tüntetésre nem került sor), a rendvédelmi hatóságok alaposan felkészültek erre.

Kapcsolódók

Kimaradt?